Çan ilçesine Deprem İzleme ve takip istasyonu açıldı. Çan Belediyesi, Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi iş birliği ile Çan Meslek Yüksek Okulu mevkiine inşa edilen Deprem İzleme İstasyonunun bir çok özelliği bulunuyor.

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesinin ikinci Deprem İzleme istasyonu olma özelliği taşıyan Çan Deprem İzleme istasyonu, 24 saat aralıksız bölgenin depremselliği ve tektonik hareketlerini ölçerek kayıt altına alacak. Yer kabuğundan gelen sarsıntıları üç farklı yönden algılayarak analiz edebilen istasyon en küçük yer hareketlerini bile tespit edebiliyor. Kurulan sistem topladığı verileri Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesine, oradan da Kandilli Rasathane’sine gönderecek. Aynı zamanda uluslar arası Deprem İzleme kuruluşlarıyla da entegre olan sistem gerçek zamanlı data paylaşımı da gerçekleştirebiliyor.

Çan Belediye Başkanı Dr. Abdurrahman Kuzu, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yücel Acer’i makamında ağırladı. Uzun bir süre devam eden görüşmelerde Başkan Kuzu ve Rektör Acer, Çan’da gelişecek olan Üniversite ve açılması planlanan fakülteler hakkında istişarelerde bulundu. Ziyaret sonrasında Çan Belediye Başkanı Abdurrahman Kuzu, Rektör Prof. Dr. Yücel Acer ile birlikte açılış için Çan Meslek Yüksek Okul’una geçti.

Yapımı ve kurulumu kısa süre önce tamamlanan Çan Deprem İzleme İstasyonu açılış törenine Çan Belediye Başkanı Dr. Abdurrahman Kuzu, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yücel Acer, Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü Bölgesel Deprem-Tsunami İzleme ve Değerlendirme Merkezi Müdürü Prof. Dr. Ali Pınar, Çan Meslek Yüksek Okulu Müdürü Doç.Dr.Murat Yıldırım, Ak Parti İlçe Başkanı Murat Okan ve çok sayıda yetkili isim katıldı.

Açılışta konuşan Çan Belediye Başkanı Abdurrahman Kuzu, "Çan Belediyesi, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi ve Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi beraber hareket ederek böyle güzel bir çalışma ortaya çıkardık. Deprem İzleme İstasyonunun Çan’a olması anlamlı çünkü Çan fay hatlarının bulunduğu, Deprem anlamında önemli bir bölge. İnşallah buradan elde edilecek verilerle daha güzel daha verimli çalışmalar yapılacak. Baktığınızda belki büyük bir bina değil ama anlamlı bir yatırım. ben bu istasyonumuzun Çanımıza hayırlı uğurlu olmasını temenni ediyorum. Çan Belediyesi olarak bu anlamda çok ciddi kararlar da aldık. Zemin etüdünden tutun tüm yapı denetim konularını en ince ayrıntısına kadar inceliyoruz. Şunu artık biliyoruz, Çan’da yeni bir bina yapılırken artık depreme dayanıklı olarak yapılıyor. Bizler daha önce olduğu gibi bundan sonra da bu hassasiyetimize devam edeceğiz" dedi.