Çanakkale İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü’nün hazırladığı, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Ziraat Fakültesi ve Çanakkale Damızlık Koyun, Keçi Yetiştiriciler Birliği’nin katkı sağladığı ’Kaliteli Süt Çanakkale’den Geçer Projesi’ kapsamında Sağım Hijyeni ve Sağım Teknikleri konulu yerinde uygulamalı gösterim çalışması düzenlendi.
Biga’nın Kapanbelen Köyünde hobi olarak bu işe başladığını belirten Ramazan Şahin’in Keçi ağılında yapılan çalışmasına; Biga İlçe Tarım Müdürü Vasfi Karaca, Biga Ziraat Odası Yönetim Kurulu Başkanı Beytullah Elmacı ve Yönetim Kurulu Üyeleri ile İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü Hayvan Sağlığı Şubesinden Veteriner Hekim Halil Rıfat Anıl, Zootekni Bölümünden Ziraat Mühendisi Zübeyde Yurt, İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü İl Koordinasyon Şube Müdürü Hüseyin Özen, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Zootekni Bölümünden Prof. Dr. Aynur Kayalı, Çanakkale Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Doç. Dr. FehanSavran ile üreticiler katıldı.
Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Ziraat Fakültesi Zootekni Bölümü Prof. Doktor Aynur Kayalı, projenin amacının kaliteli süt üretimini arttırmak ve halk elinde ıslah projesi kapsamında hayvan seçimi yapmak olduğunu belirtti. Doğru sağım tekniklerini aktaran Kayalı, " Eller yıkanır, hayvanın memeleri yıkanıp dezenfekte edilir ve kurulanır, ön sağım yapılır, makinenin sağım başlığı dezenfekte edilir, sağım yapılır, memeler tekrar dezenfekte edilir ve film bariyer ile kaplanır" dedi.
Sağım hijyeninin ürünün kalitesini önemli derecede etkilediğini ifade eden Gıda Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Yonca Yücer ise "Sağım hijyeninin ürünün kalitesini önemli derecede etkiler. Makineli sağım sonrasında makinenin düzenli olarak temizlenmesi gerekir, sütün işletmeye getirilmeden önce hızlı bir şekilde soğutulması ve bunun mikro organizma sayısının artmasını engelleyecektir" diye konuştu.
43 binden fazla hayvanla projeyi desteklediklerini belirten Damızlık Koyun, Keçi Yetiştiriciler Birliği Başkanı Doç. Doktor Fehan Savran, " İşletmelerde gerekli teknolojinin kullanılması gerekli ve hayvanların bakımının düzenli olarak yapılmalıdır. Proje kapsamında üreticilere eğitim çalışmaları yapılıyor ve her projeden 3’er kişiyi İspanya’da enstitülere ve mandıralara gezi düzenlenecek" şeklinde konuştu.