Çanakkale Kırım ve Dobruca Tatarları Kültür ve Dayanışma Derneği ile Romanya Mecidiye Mehmet Niyazi Derneği işbirliğiyle Çanakkale’ye gelmesi planlanan Mecidiye Türklerinin ilk grubu geldi.
Çanakkale Kırım ve Dobruca Tatarları Kültür ve Dayanışma derneği tarafından oluşturulan ve Başbakanlık Akraba Toplulukları tarafından desteklenen ‘Çanakkale Ruhu ile Tarihi Alanların Kurulması ve Sahiplenme’ projesi kapsamında Çanakkale’ye getirilmesi planlanan 160 kişiden 40’ı geldi. İlk heyet arasında Romanya Mecidiye Belediye Başkanı Valentin Vrabie, öğretim elemanları, öğrenciler, iş adamları ve Romanya Tatar Türkleri bulunuyro. Heyet, valilik ve sivil toplum kuruluşlarının yanı sıra tarihi alan ve turistik yerleri de gezdi.
Turizmci İsmet Balkan, “Çanakkale ülkemizin en batısında olduğu için Balkanlar’a açılan kapı. Bu doğrultuda yaptığımız çalışmalar sonucunda, öncelikle Romanya Belediye Başkanı Valentin Vrabie ve misafirlerimizi Çanakkale’ye getirdik. Önümüzdeki günlerde Çanakkale’ye 4 grup olmak üzer toplam 160 kişi Romanya’dan Çanakkale’ye gelecek” dedi.
Çanakkale’ye gelmekten büyük bir memnuniyet duyduklarını dile getiren Romanya Mecidiye Belediye Başkanı Valentin Vrabie, “Mecidiye şehrinin belediye başkanı olmaktan gurur duyuyorum. Çünkü tarihi olan bu şehrimiz Sultan Abdulmecid’in ismini taşıyor. Mehmet Niyazi Derneği’nin daveti ile Çanakkale’ye gelip, buradaki Türklerden ve buradaki Tatarları tanımaktan gurur duyuyorum. Bu iki şehir arasında bir çok benzerlik var. Bunlardan biri, iki şehri de Osmanlı sultanlarının kurmuş olması” diye konuştu.
İkinci grup 8 Ekim’de Çanakkale’ye gelecek. Üçüncü grup 15 Ekimde, kalan son grup ise 22 Ekim’de Çanakkale’ye gelecek.