Çankırı’da, Hitit döneminden kalma yaklaşık 5 bin yıllık Tuz Mağarası, turizme kazandırılması için yeniden ihaleye çıkartılacak.

Çankırı İl Özel İdaresi ve Kuzey Anadolu Kalkınma Ajansı tarafından hayata geçirilen "Çankırı Kaya Tuzu Mağarası’nın Turizme Kazandırılması Projesi" kapsamında mağarada çalışmalara 2015 yılında başlandı. Yüklenici firmanın FETÖ/PDY ile bağlantısının tespit edilmesi üzerine geçen yıl iptal edilen Tuz Mağarası ihalesinin önümüzdeki günlerde yeniden yapılacağı bildirildi.

Çankırı İl Genel Meclisi Başkanı Ruhi Şeker ve meclis üyeleri mağarada incelemede bulundu. İncelemenin ardından İl Özel İdaresi Köye Yönelik Hizmetler Müdürlüğü Etüt Proje Mühendisi Fatih Ak, çalışmalar hakkında meclis üyelerine bilgi verdi.

Proje kapsamında mağaranın dışına yapılan çalışmalar hakkında bilği veren Fatih Ak, "Mağara dışına 15 bin metreküp otopark dolgusu yapıldı. O alanın altına menfez, kanalizasyon, atık su için çalışmalar yapıldı. Dışarıda 500 metre su hattı var. 500 metre kanalizasyon, atık su hattı var. 50 metreküp su depomuz var. Bilet gişesi binası ve istinat duvarları çalışmaları yapıldı." dedi.

Mağara içerisinde içme suyu, atık su, kanalizasyon hatları ile ilgili bin 500 metre altyapı çalışması yapıldığını belirten Ak, "Tavanlar ve duvarlarda 18 bin metrekare kavlak temizliği yapıldı. Özel bir aparatla tavan ve duvarlar temizlendi. Tuzun daha fazla açığa çıkması sağlandı." şeklinde konuştu.

Mağaranın içerisinde sosyal alanlar olacağını ifade eden Fatih Ak, "Mağara girişinden bilgilendirme bölümü olacak. Ayrıca galeriler, restoran, kafeterya, çok amaçlı toplantı salonu, wc, mescit, dekoratif tuz havuzu, 2,5 kilometre uzunluğunda yürüyüş yolları ile astım, bronşit gibi akciğer rahatsızlıklarının tedavisine yönelik tuz terapi odaları bulunacak. Projenin yaklaşık yüzde 50’si tamamlandı." ifadelerini kullandı.