İzmir’de Çeşme Marina’nın yanındaki Karadağ bölgesinde Okman Enerji şirketinin yapmakta olduğu Rüzgar Enerjisi Santrali (RES) için "ÇED gerekli değildir" kararına karşı Çeşme Belediyesi’nin açtığı iptal kararı davasının keşfi yapıldı.
Çeşme Belediyesi’nin İzmir 6. İdare Mahkemesi’nde açtığı iptal davasının keşfine, Çeşme Belediyesi Avukatı Esra Şen, Okman Enerji şirketi yetkilileri ve avukatı, bilirkişi heyeti, CHP Çeşme İlçe Örgütü, Yarımada Ortak Yaşam Derneği, Çeşme Kent Konseyi temsilcileri ve vatandaşlar katıldı. Okman Enerji şirketi tarafından yapılmakta olan altı adet RES’i yerinde inceleyen bilirkişi ve mahkeme heyeti, davacı ve davalı tarafların görüşlerini de dinledi. Keşfi izlemeye gelen sivil toplum örgütleri temsilcileri ve vatandaşların da zaman zaman müdahil olmalarına izin veren mahkeme başkanı, belediye avukatı Esra Şen’e, her türlü bilgi ve belgenin kendisi tarafından yazılı olarak verebileceğini, bütün bilgi ve belgelerin mahkeme tarafından değerlendirileceğini söyledi.
Çeşme Belediyesi Avukatı Esra Şen keşif sırasında mahkeme ve bilirkişi heyetine yaptığı açıklamada, "İddia edildiği şekilde yapılacak olan santralin insan yaşamını, canlı yaşamını, endemik bitki örtüsünü etkilemeyeceği hususu, ancak ÇED incelemesi yapıldığında ortaya konulabilir bir durumken, idarenin bunu by pass edip, ’buna gerek yok’ demesi, ayrı bir hukuka aykırılıktır.
Burası orman alanı olması itibariyle, Çeşme için yüzük taşı kadar değerlidir. Burada botanik bahçesi, milli park ve benzeri her türlü insan yaşamına açık ve insanı, hayvanı, canlıyı barındırmaya yönelik bir yaşam alanı oluşturulabilecekken santraller yüzünden insanlar adımlarını dahi atamamaktadır. Yarın öbür gün bütün bu alan tel örgülerle kapatılacak ve girilmesi mümkün olmayacaktır. O nedenle savunmaya ilişkin iddiaların gerçeğe aykırı olduğunu ortaya koyduğumuzu düşünüyoruz" dedi.
Bilirkişi heyetinin bölgeyi inceleyerek, çok miktarda fotoğraf çekmesinin ardından keşfe son verildi.