Erzincan-Gümüşhane-Trabzon demiryolu projesi ve Erzincan lojistik merkezi çalışma toplantısı ile lisanslı depoculuk faaliyetlerine ilişkin Erzincan’da bir toplantı gerçekleştirildi.

Düzenlenen toplantıya Erzincan Valisi Ali Arslantaş, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı İsmail Yücel, Erzincan Belediye Başkanı Cemalettin Başsoy, Erzincan Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İlyas Çapoğlu, Erzincan Ticaret Borsası Başkanı Necmi Yapınca, Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Üyesi Şaban Bülbül ve kamu kurum ve kuruluşlarının temsilcileri katıldı.

Düzenlenen toplantının açılış konuşmasını yapan Erzincan Ticaret Borsası Başkanı Necmi Yapınca, “değişen ve gelişen dünyada bizim de bu gelişmelere seyirci kalmamız gerekir. Erzincan olarak çevremize iyi bakmalı potansiyel fırsatlarımızı iyi değerlendirmeliyiz” dedi.

Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Üyesi Şaban Bülbül; “Erzincan-Gümüşhane-Trabzon Demiryolu Projesi ve Erzincan Lojistik Merkezi toplantısından önemli sonuçlar alınacağının altını çizerek; hem Erzincan’ın hem de Trabzon’un bundan ekonomik ve kalkınma anlamında önemli fayda sağlayacağını vurguladı.

Toplantıda konuşan Erzincan Belediye Başkanı Cemalettin Başsoy, “Bugün Erzincan’da Kuzey-Güney koridorunu karayolu projesini yine Trabzon’dan Erzincan’a uzanacak demiryolu projesini konuşmak için toplantı yapıyoruz. Bu projeler hayata geçirildiği takdirde Erzincan’ın bir lojistik merkez olacağını ve Trabzon limanın da sıkışan depolama ve dağıtımın artık Erzincan’dan yapılabilecektir” dedi.

Gümrük ve Ticaret Bakanı Müsteşar Yardımcısı İsmail Yücel; “Erzincan geleceğe doğru güçlü adımlarla yürüyor. Geçmişten bu güne Erzincan çok mesafeler kat etti. Erzincan tarihinin en şanslı dönemlerinden birisini yaşıyor. Sayın Başbakanımızın önderliğinde her geçen gün büyük yatırımlar alıyor. Erzincan coğrafi olarak ta büyük bir üstünlüğe sahip. Bir kavşak noktada. Erzincan Trabzon demiryolu Erzincan’da çok daha önemli fırsatlar oluşturacak. Kuzeyi güneye bağlayan karayolu ile birlikte ki 4 Kasım’da da Sayın Başbakanımız Kemaliye’de bir bağlantının temelini attı. Yani Karadeniz’i Akdeniz’e bağlayan karayolunun Kemaliye ayağı olan Dutluca yolunun temelini attı. Bu yolun tamamlanması ile beraber Erzincan Kuzey’den Güney’e bir kavşak. Trabzon Erzincan demiryolunun da yapılması ile birlikte Karadeniz’e açılan bir kapı. Ve hızlı tren projesi ile birlikte her anlamda bir kavşak. Biz bugün bu fırsatların daha verimli kullanılması ve değerlendirilmesi amacıyla üç başlıkta değerlendirmeler yapacağız. Birinci derecede Erzincan Trabzon demiryolunu konuşacağız. Daha sonra Erzincan’da nasıl bir lojistik, hangi standartlarda nasıl hayata geçmesi gereken bir lojistik merkez olmalı onu anlatacağız. Biz bakanlık olarak ona Gümrük ve Ticaret Merkezi diyoruz. Ve lisanslı depoculuğu konuşacağız” dedi.

Toplantıda son olarak konuşma yapan Vali Ali Arslantaş; “Bundan 500 yıl önce üretimi doğu yapıyordu. Ancak 500 yıl önce bu el değiştirdi. Biz tarihin her döneminde bulunduğumuz coğrafyada bu üretimin geçtiği yolların güvenliğini sağlayarak bir zenginlik elde ediyorduk. Fakat bu zenginlik 500 yıl önce el değiştirdi. Ticaret yollarının değişmesi ile zenginlik Doğu’dan Batı’ya kaydı. Doğu 500 yıl sonra ilk defa Batı’dan rövanşı almanın eşiğine geldi. Dünya üretiminin yüzde 50’den fazlası artık doğu kısmında yapılıyor. Bunlarında deniz yollarıyla, şuan da eskimiş olan ticaret yollarıyla batı pazarına ulaşması 95 gün sürüyor. Yeni kurulacak olan demir ipek yoluyla da üretilen mamulün 13 günde batı pazarına ulaştırılacağı öngörülüyor” dedi.

Konuşmasının ardından konu ile alakalı olarak sunum yapan Erzincan Valisi Ali Arslantaş, projenin önemine vurgu yaptı.

Daha sonra 21’inci yüzyılın yeni ticaret yolları yapılanmasında Erzincan Lojistik Merkezi’nin etüdü, stratejik açıdan Erzincan Trabzon Demiryolunun önemi ve yatırım planı, lisanslı depoculuk faaliyetleri gibi konular ele alındı. Trabzon Erzincan Demiryolu Platformu üyeleri tarafından sunumların yapıldığı toplantı bilgi alış verişi ve önerilerin ardından sona erdi.