Anadolu’ya M.Ö. 1200’lü yıllarda yerleşen ve günümüze kadar ulaşmış sayısız eser veren Friglerin birçok kültürel mirasının bulunduğu vadide, artık balon uçuşları yapılacak.
Friglerin adeta eşsiz eserlerle doldurduğu vadi, artık yukarıdan da görülebilecek. Yerli ve yabancı turistlerin ilgisini çeken vadide bir de balon uçuşlarının yapılacak olması, alana olan ilginin artacağını gösteriyor. İlk etapta bir balon ile başlatılacak olan uçuşlar için tarih veren Eskişehir Valisi Azmi Çelik, en az 15 günün gerekli olduğunu aktardı.
Eskişehir’deki eski bir fabrikanın bahçesinde yapılan tanıtım uçuşlarına katılan Vali Çelik, yere bağımlı olarak yapılan uçuşun keyifli olduğunu söyledi. Bağımsız uçuşların daha güzel olacağını ifade eden Vali Çelik, "Bu benim balonla ilk deneyimim. Dolayısıyla balona ilk biniyor olmanın verdiği bir mutluluk ve heyecan var. Bir de Eskişehir’i yukarıdan görmenin verdiği heyecan var. Tabi sadece bu heyecanları yaşayalım diye etkinliğe adım atmayı düşünmedik. Bizim amacımız ilimizin bütün güzelliklerinin yanında, hepimizin malumu Frig Vadisi bizim açımızdan son derece önemli bir yer. Acaba ilimize gelen misafirlerimizi balonla Frig Vadisi’nde gezdirebilir miyiz diye aklımıza geldi. Türk Hava Kurumu’nun havacılık şirketi sağolsunlar bu konuda bize destek oldular. Gerekli incelemeleri yaptılar. Uçuşa uygun olduğunu tespit ettiler. Bugün istedik ki burada deneme amacıyla balonla bir yukarı kalkıp, aşağı inelim. Sizlere gösterelim. İnşallah yakın biz zamanda Frig Vadisi’nde serbest uçuşumuz olacak. Ondan sonra da Frig Vadisini hem misafirlerimize göstermiş olacağız, hem de balon aracılığıyla ilave misafirlerin gelerek ilimizin güzelliklerini yaşamalarını temin etmiş olacağız diye düşünüyoruz. Güzel bir çalışma olur inşallah" dedi.
"15 günlük süreye ihtiyaç var"
Uçuşlar için güvenliğin ön planda tutulduğu aktaran Vali Çelik, konuşmasını şu şekilde noktaladı;
"Güvenlik ön planda. Uçuş öncesi alınması gereken izinler ve tedbirler için en az 15 günlük bir süreye ihtiyaç var. Prosedürün halledilmesi lazım, güvenli bir uçuş açısından. Tarihi konusunda bir mutabakata varmadık ama ekim ayının sonu yada kasım ayının başında serbest uçuşumuzu Seyitgazi bölgesinden başlatacağız."
Öte yandan balon uçuşları yere bağlı olarak Espark yanındaki fabrika bahçesinde ücretsiz olarak bu cuma ve cumartesi günleri devam edecek.