Dünyaca tanınmış çevre örgütü Greenpeace’in efsane gemisi Rainbow Warrior-3, Çeşme Limanı’na 2 günlük ziyarette bulundu.
Daha güzel, daha yeşil, daha umut dolu, daha güneşli bir gelecek için “Güneşe Yelken Aç” sloganıyla 6 Eylül Salı günü Türkiye’ye gelen Rainbow Warrior-3, Bodrum ve Seferihisar’a yaptığı ziyaretlerin ardından 13 Eylül’de Çeşme Ulusoy Limanı’na geldi. 2 günlük ziyareti sırasında halkın ziyaretine açılan gemiyi, çok sayıda vatandaş ziyaret etti.
Gemiyi ziyaret eden Çeşme Belediye Başkanı Muhittin Dalgıç, Rainbow Warrior-3 gemisi hakkında yetkililerden bilgi aldı. Çeşme’de Greenpeace’i ağırlamaktan duyduğu memnuniyeti dile getiren Dalgıç, “Greenpeace’in bu efsane gemisi, mesajını verebileceği en güzel coğrafyaya geldi. Yılın 300 günü güneşin olduğu bir coğrafyada ‘Güneşe Yelken Aç’ sloganı ile ilçemize gelen Greenpeace’i güneşli bir günde karşılıyoruz. Çeşme, güneşi, rüzgarı ve doğal güzellikleri ile inanılmaz bir coğrafi yapıya sahip. Bu güzel coğrafyada bu efsane gemiyi ağırlamaktan büyük memnuniyet duyuyoruz. Ayrıca çevre üzerine verdikleri mesajları da yakından takip ediyoruz” dedi.
Eylül ayı boyunca Türkiye’de
Greenpeace Akdeniz İletişim Koordinatörü Gözde İncegül, gemi hakkında verdiği bilgide, Rainbow Warrior’un şiddetsiz eylemleri ile dünya üzerindeki milyonlarca insana ilham kaynağı olduğunu belirterek, “Rainbow Warrior-3, bu defa bizleri Akdeniz’in en büyük doğal kaynağı ’güneş’ için birlikte sesimizi yükseltmeye davet ediyor. Kasım ayında Fas’ta düzenlenecek İklim Zirvesi yolunda Akdeniz boyunca umut ve güneşin mesajını taşıyacak Rainbow Warrior, Türkiye’nin enerji geleceğinde güneş enerjisinin rolünün tartışılacağı bir platform olarak Eylül ayı boyunca Türkiye’de olacak. Rainbow Warrior, Çeşme’den sonra, Bozcaada, Çanakkale ve İstanbul’da ’Güneşe Yelken Aç’acak. Rainbow Warrior gelirken ’güneşin kahramanlarını’ da yanında getiriyor. Sinop’tan ev hanımı Kezban Karaman, Konya’dan çiftçi Esat Arslan, İzmir Güzelbahçe’den çoban Mustafa Kahya, Bursa’dan imam Cemil Sancar, İstanbul’dan müzisyen Taner Örgün gibi isimlerin hikayelerini ziyaretçilerimizle paylaşacağız. Onlara çevre duyarlılığını daha detaylı anlatacağız. Onlar hepimiz gibiler ama onları bizden ayıran tek bir özellikleri var. Onlar güneşi ’keşfedip’, hayatlarını güneşle aydınlatmaya başladılar. Hepimize örnek olacak hikayelerinin videoları da Rainbow Warrior’un Türkiye turu boyunca ziyaretçilerimizle olacak. Rainbow Warrior platformunda ülkemizin güneş enerjisi potansiyelinin farkına varıp, hep beraber harekete geçelim” diye konuştu.
Çeşme’ye 2 günlük ziyarette bulunan Greenpeace’in efsane gemisi Rainbow Warrior’da, tamamen çevreci yaşam tarzı uygulandığını da vurgulayan gemi yetkilileri, geminin seyir esnasında yüzde 80 oranında rüzgar enerjisinden yararlandığını belirterek, zorunlu kalınmadıkça yakıt kullanmadıklarını söylediler. Yetkililer, gemideki su ihtiyacının, denizden arıtılmış suyla karşılandığını ifade ederek, gemi içinde kesinlikle doğal ürünler kullanılıp tüketildiğini, gemi temizliğinde de deterjan ve çamaşır suyu yerine sirke kullanıldığını vurguladı.
Efsane gemi Rainbow Warrior’da en dikkat çekici afiş ise, 2 milyon bağışçının isminin yazılı olduğu afiş oldu.