Mersin’in Tarsus ilçesinde, geçen hafta pazar günü kaçak avcılar tarafından şahin avlamak amacıyla işkence gören kerkenek kuşu ve güvercin, Tarsus Hayvan Parkı veterinerleri tarafından sağlığına kavuşturularak doğal yaşam alanına salındı.
Şahin avcılığı ihbarı üzerine Sağlıklı Mahallesi kırsalına giden Tarsus Avcılar Kulübü Başkanı, Fahri Av Müfettişi Tufan Dokucu ve Tarsus İlçe Jandarma Komutanlığı görevlileri, Suriye uyruklu 2 kişiyi, kurdukları düzeneklerle ve tuzaklarla suçüstü yakalamıştı.
Olay yerine gittiklerinden vahşi bir durumla karşı karşıya olduklarını belirten Tarsus Avcılar Kulübü Başkanı, Fahri Av Müfettişi Tufan Dokucu, “Yapılan bir ihbar üzerine Sağlıklı Mahallesi’ne gittik. Bu bölgede Suriye uyruklu iki şahsın şahin yakalamak için kuşlardan faydalandığını tespit ettik. Bunlar bizim bölgelerimizde daha önce de şahin avcılığı yapıyorlardı. Saka kuşu da yakalıyorlardı. Kuşların gözü bağlı, bağlanmış şekilde gördük daha sonra jandarmayı çağırdık, kimlik tespitleri yapıldıktan sonra kendilerine idari işlem yapılarak, işlem neticesinde kuşların tedavisi yapılması maksadıyla buraya getirdik. Buradaki veteriner arkadaşlarla da hiç görmediğimiz bir durumla karşılaştık. Güvercinin gözündeki bantlar düşmesin diye japon tutkalıyla yapıştırılmış olduğunu, iki tane veteriner arkadaşımız bunda çok yoğun çalışarak kuşa zarar vermeden temizleyip, çıkardılar. Diğer kuşumuzun da gözlerine dikiş atılmış olduğunu gördük. Bunun da maksadının; kuşun kaçmasını engellemek maksadıyla yapıldığını gördük” dedi.
Tarsus Hayvanat Bahçesi Veterineri Fırat Kabayel, kuşlara yapılan muamelenin çok vicdansızca olduğunu belirterek, hayvanların kendilerine getirildiğinde kerkenek kuşunun gözlerinin dikilmiş olduğunu, güvercinin ise gözüne bant takılmak suretiyle ölüme terk edildiğini aktardı. Kabayel, “Doğa Koruma ve Milli Parklar Müdürlüğü’nden gelen hayvanlarımızın bakıma almak suretiyle muayenesine başladık. Muayene neticesinde hayvanlarımızın önce göz kapaklarındaki bantları açtık ve bantların altında kerkenez kuşumuzda dikişler gördük. Göz kapakları yerlerine dikilmişti, yerden kaçmasını engellemek için yapılmış bir uygulama olduğunu düşündük. Güvercin de japon yapıştırıcısıyla göz kapaklarından yapıştırılmıştı. Atmacamızın dikişlerini aldık, güvercinimizin tutkallarını güzelce temizledik ve uzun zamandır aç olduklarını tespit ettik. Güzelce beslemelerini yaptıktan sonra tedavilerine devam ettik ve bugün doğaya bırakılmaya hazır duruma geldiğini tespit ettik” ifadesini kullandı.
Kaçak Suriyeli avcıları suçüstü yakalayan Tarsus Doğa Koruma Milli Parklar Şefi Özlem Kökçü ise, insan vicdanına sığmayan bir olayla karşı karşıya kaldıklarını söyledi. Kökçü, “Bu şekilde ne yazık ki her geçen gün yaban hayvanlarımız yasa dışı avlanmakta ve her geçen gün nesilleri azalmaktadır. Bu aslında bir avcılık değil bu bir insafsızlıktır, doğa katliamıdır. Bu yüzden Tufan Dokucu’ya özellikle teşekkür ediyorum. Şahısların kimlik bilgileri ve tutanakları bize getirildi. Bizler de kendilerine idari para cezası ve tazminat olma üzere yaklaşık 10 bin TL civarında idari para cezası uyguladık. Şahıslar yabancı uyruklu, Suriyeliler ve bu artık onların bir geçim kapısı haline gelmiş ama bizim de bu tür insafsızlıklarla, doğa katliamlarıyla mücadelemiz kurumca, belediyemiz çalışanları ve yetkililerimizle beraber devam edecek” diye konuştu.
Tarsus Hayvan Parkı veterinerleri tarafından sağlığına kavuşturulan kuşlar doğaya bırakıldı.