Karaman Ziraat Odası Başkanı Recep Muğlu, çiftçilerin kıraç arazilerine ektikleri buğday ve arpanın susuzluktan dolayı kuruduğunu söyledi.
Kıraç alanlarda buğday ve arpa ekili arazileri gezerek incelemelerde bulunan Muğlu, Karaman’da 2001 yılından bu yana en kurak dönemin yaşandığına dikkat çekerken, çiftçinin hasat zamanı ürününü tarlada bırakma tehlikesinin bulunduğunu belirtti.
“SUYUNUZ YOKSA TARIMIMIZ HEP YARIM KALIYOR”
Çiftçinin çok dertli olduğunu belirten Ziraat Odası Başkanı Recep Muğlu, "Geçen sene verimli bir yıl geçiren çiftçi bu sene oldukça zorlu bir yıl geçiriyor. Bu yıl yağışlar az oldu ve geç geldi. Kıraç alanlarda ekili olan buğday ve arpa ise susuzluktan dolayı kuruyarak kalmadı. Bugünden sonra bu arazilere yağmur yağsa bile bir faydası olmaz. Yağan yağmurun sadece pancar, fasulye ve mısır gibi diğer yeşil ürünlere faydası olur. Susuzluktan dolayı kuruyan kıraç alanlardaki ekinlere biçer girmeyeceği için hayvanlara yedirilmesinden başka çare kalmadı" diye konuştu.
“ÇİFTÇİMİZE DEVLETİMİZİN DESTEĞİ LAZIM”
Karaman’ın çiftçiler açısından şuanda yangın yeri olduğunu söyleyen Ziraat Odası Başkanı Recep Muğlu, "Bu çiftçilerimize acil destek olunması gerekiyor. Bu çiftçilerimizin bankalara ve tarım kredi kooperatiflerine borçları var. Bu borçların biran önce faizsiz olarak ertelenmesi gerekiyor. Tarım Bakanlığımızın özellikle kıraç alanlarda çiftçilik yapmak zorunda kalan üreticilerimize destek vermesi gerekiyor. Bu çiftçilerimiz susuz alanlarda ektikleri ürünlerle geçimlerini sağlıyorlar. Buraların gezilip görülmesi lazım, bizler gelip görüyoruz. Gördüklerimizi yetkililere anlatmaya çalışıyoruz” dedi.
“BU YIL HAYVANCILIK BÜYÜK SIKINTI ÇEKECEK”
Ziraat Odası Başkanı Recep Muğlu, hayvancılığın katı yem ile samanda bu yıl çok sıkıntı içine gireceğini söyleyerek, “Şu anda bile kıştan yeni çıkmamıza rağmen samanın fiyatı iki hatta üç katına çıkmış durumdadır. Böyle giderse saman, arpa ve buğday fiyatını geçerek bin lirayı bulacaktır. Bunu da şimdiden hemen önleminin alınması gerekiyor" diye konuştu.
“ELEKTRİĞE DE DESTEK VERİLMELİ”
Ziraat Odası Başkanı Muğlu, "Hükümet, Tarım Bakanlığı, Devlet Su İşleri, Enerji Bakanlığı, Ziraat Odaları çiftçiler bir araya gelip çiftçinin ne şartlarda nasıl tarım yaptığını görmelerini istiyoruz. Altyapı iyi olursa masraflarının düşeceği görüşündeyiz. Mazot desteğinin yanında elektriğe destek verilmesini istiyoruz. Sonuç olarak kuraklık sadece çiftçinin değil tüccarın, sanayicinin yani herkesin sorunu. Bu ortak bir problem. Üreticilerimize destek bekliyoruz" dedi.