Türkiye’de leylek popülasyonu yüksek yerlerin başında gelen Kızılırmak Deltası Kuş Cenneti’ne, baharın müjdecisi leylekler gelmeye başladı.

Leylekler, Kızılırmak Deltası Kuş Cenneti sınırları içerisinde Bafra Doğanca Mahallesi mevkisinde ağaçlarda oluşturdukları kat kat yuvaları ile adeta leylek apartmanını andırıyorlar. 1 Mart itibarıyla üreme alanları olan Leylek Ormanı’na dişilerinden önce gelen ve yuvalarını tamir etmeye başlayan erkek leylekler, burada Mart ayının sonunda gelecek olan eşlerini bekliyorlar. Son 3-4 yıldır beslenecekleri ortamın uygun olmasından dolayı her biri 4-5 yavru büyüten leylekler, Nisan ayı içerisinde yuvalarını bitirdikten sonra yumurtlayacaklar ve Mayıs’ta yavruları yumurtalardan çıkmaya başlayacak.

Leylek Ormanı’nda dişi leylekler devamlı yuvada kalarak yavrularını büyütürken erkek leyleklerde aynı yuvada yavrusuna zarar vermemek için akşamları Leylek Ormanı’nın bir diğer bölümü olan ve ismine ’Leyleklerin Kır Kahvesi’ denilen bölgede kalacaklar. Bölgede 5 aylık bir süre kalan leylekler yavrularını büyüyüp, uçuş talimlerini tamamlayıp güçlerini toparladıktan sonra Ağustos ayı sonunda daha sıcak ülkelere hareket edecekler.

Afrika’ya giden leylekler tekrar üreme alanları olan Leylek Ormanı’na gelecek

Bafra Doğal Hayatı Koruma Şefliğinden alınan bilgiye göre, kışı Afrika’da geçirdikten sonra genellikle karalar üzerinde yükselen ve ’termal’ adı verilen sıcak hava akımını kullanarak göç eden leylekler, mart ayı itibarıyla tekrar Kuş Cenneti’nde bulunan Leylek Ormanı’ndaki yuvalarına dönecekler. 1 yıl önce çip takılan yavrulardan 1 tanesi Mozambik, 1 tanesinin Etopya, 1 tanesinin de Kenya’ya gittiği ve kışı geçirmek için Afrika’ya giden leyleklerin tekrar üreme alanları olan Leylek Ormanı’na gelecekleri belirtildi.