Mersin’de nükleer karşıtları, belediye başkanları ve meclis üyelerine çağrı yaparak, Mersin Büyükşehir Belediyesi’nin hazırladığı 1/50 Bin Ölçekli Çevre Düzeni Planı’nda Akkuyu Nükleer Santral Projesi’nin yer alması durumunda planı onaylamamalarını istediler.
Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği (ÇYDD) Mersin Şubesi, bazı sivil toplum örgütleri ve nükleer karşıtları ile birlikte Mersin Büyükşehir Belediyesi önünde eylem yaptı. Büyükşehir Belediyesi’nin hazırladığı 1/50 bin ölçekli planda, Gülnar ilçesinin Büyükeceli Mahallesi’nde yapılması planlanan Akkuyu Nükleer Santrali’nin yer almamasını isteyen nükleer karşıtları, öğle saatleri önünde toplandıkları belediye binası önünde "Mersin’in Geleceği İçin Büyükşehir Belediyesi’nin Planında Akkuyu Nükleer Santrali’ni İstemiyoruz" yazılı pankart açtılar.
CHP Mersin Milletvekilleri Hüseyin Çamak ve Serdal Kuyucuoğlu’nun da eyleme katılarak destek verdiği nükleer karşıtları, ellerinde nükleer karşıtı dövizlerle slogan atarak, belediye başkanları ve meclis üyelerinden, önümüzdeki günlerde Büyükşehir Belediye Meclisi’nde onaylanması beklenen 1/50 bin ölçekli planda nükleer santralin yer alması halinde planı onaylamamalarını istediler.
Eylemde çevreciler adına açıklama yapan ÇYDD Mersin Şube Başkanı Gülten Kolbaşı, Mersin halkının, insan ve çevre sağlığı açısından oluşturacağı tehlikeler ve riskler nedeniyle 40 yıldır nükleer santrallere karşı mücadele ettiğini söyledi. Akkuyu Nükleer Santrali’nin çok büyük ve geri dönülemez bir çevre kirliliği, risk ve toplumsal maliyetler oluşturacağını öne süren Kolbaşı, santralin ayrıca bölgenin tarım ve turizmine çok büyük darbe vuracağını, havayı, suyu, toprağı kirleteceğini ve insan sağlığını bozacağını dile getirdi. Kolbaşı, “Mersin halkının yıllardır nükleer santrallere karşı verdiği mücadele ve kentimizin geleceği, Büyükşehir Belediyesi’nce hazırlanan ve Akkuyu Nükleer Santrali’nin işaretleneceği 1/50 bin ölçekli plana heba edilemez” dedi.
Belediye başkanları ve meclis üyelerine seslenen Kolbaşı, “Mersin’de bulunan belediye meclislerinde alınan kararlarla ve Mersin halkından toplanan yüz binlerce imzayla Mersin halkının nükleer santrale karşı olduğu ortadadır. Belediye meclisleri halkın iradesini yansıtmaktadır. Halkın karşı olduğu bir yatırım projesini, belediye başkanları ve belediye meclis üyeleri onaylayamaz. Akkuyu Nükleer Santrali’nin onaylanmasına alet olmayınız. Akkuyu’nun, Çernobil ve Fukuşima olmasına izin vermeyiniz. Akkuyu Nükleer Santrali’nin işaretli olduğu bir planı onaylamamanızı bekliyoruz” diye konuştu.
Açıklamanın ardından bir süre slogan atan nükleer karşıtları, daha sonra olaysız dağıldı.