Odunpazarı Belediyesi tarafından “WoodHands-Ağaç Ellerde Yaşam Buluyor” sloganı ile tarihi Odunpazarı meydanında düzenlenen Uluslararası Ahşap Heykel Festivalinin son günü Özgürlük Ormanı için fidan dikildi.
Odunpazarı Belediyesi tarafından 2’ncisi düzenlenen Uluslararası Ahşap Heykel Festivali kapsamında, 75’inci Yıl Mahallesi Organize Sanayi Bölgesi (OSB) Yeni Sanayi Sitesi yakınında bulunan 62 bin metrekarelik araziye hatıra ormanı yapıldı. ‘Özgürlük’ adı verilen hatıra ormanında, Ahşap Heykel Festivaline katılan sanatçıların isimlerinin de bulunduğu yaklaşık 2 bin 500 fidan dikildi. Büyük-küçük herkesin katılım gösterdiği etkinlikte, kürek ve el yordamıyla toprak fidanla buluşturularak, özgürlük ormanının oluşmasına katkı sağlandı.
Özgürlük ormanı açılışında konuşma yapan Odunpazarı Belediye Başkanı Kazım Kurt, Uluslararası Ahşap Heykel Festivalinin son günü olduğunu belirtti. Başkan Kurt, her yıl olduğu gibi 10 gün boyunca kestikleri ağaçları üretmenin bir formülünü geliştirdiklerini ifade ederek, “Geçen yıl 35 bin metrekarelik bir orman oluşturduk, ağaç diktik. İnşallah 10 yıl sonra orada çok güzel bir koruluk meydana gelecek ve adına ‘Barış Ormanı’ dedik. Çünkü dünyamızın her günden daha fazla barışa ihtiyacı var. Bugün yine bir orman hazırlıyoruz. Bu ormana ‘Özgürlük Ormanı’ dedik çünkü daha çok özgürlüğe ihtiyacımız var, daha çok özgürlüğü kucaklamamız gerekiyor. İnşallah seneye oluşturacağımız orman Kardeşlik Ormanı olur, Demokrasi Ormanı olur. Bunları geliştirmek durumundayız, büyütmek durumundayız.” dedi.
“GEÇEN YIL 35 BİN METREKARE, ŞUAN 62 BİN METREKARELİK BİR ALANI AĞAÇLANDIRDIK”
Başkan Kurt, başkan olarak seçilmeden önce, 5 yıl içinde Eskişehir’in yerleşim merkezlerinin arasında 100 bin metrekarelik orman oluşturmayı hedeflediklerini söyleyerek, “Bugün, ağaçlarını tamamladığımız ormanla beraber bu hedefe ulaşmış durumdayız. Geçen yıl 35 bin metrekare, şuan 62 bin metrekarelik bir alanı ağaçlandırdık ve hedefimizi yakaladık ama önümüzdeki yıllarda bunu giderek büyüteceğiz. Demokrasi ve kardeşlik adına, barış adına, hoşgörü adına Odunpazarı Belediyesi etkinlikleri sürdürecek” ifadelerini kullandı.
“KÜÇÜK SANAYİ SİTESİNDE BOŞALACAK DÜKKANLARIN TAMAMI KADAR BOŞ DÜKKAN VAR”
Odunpazarı Belediye Başkanı Kazım Kurt, Özgürlük Ormanının Yeni Sanayi Sitesi bölgesine yakın bir alan tercih etmelerinin başka nedeninin daha olduğunu kaydederek, “Küçük Sanayi Sitesini kaldıracağız ve onu oradan taşıdığımız zaman Küçük Sanayi Sitesindeki esnaf gelip buraya yerleşecek. Bu bölgede şuan esasına baktığımız zaman küçük sanayi sitesinde boşalacak dükkanların tamamı kadar boş dükkan var ama organizasyon sıkıntısı çekiliyor, o nedenle biraz sanayideki arkadaşlarımız direniyor, nazlanıyor. Şimdi bu bölgeyi cazip hale getirmenin yollarından birisi olarak bu ormanı gerçekleştiriyoruz. İnşallah 5-10 yıl sonra burada da çok güzel orman olacak. Aynı anda aynı zamanda bu yıl içinde EMKO’nun ön tarafında bir Güvercin köyü kuracağız ve bu bölgeyi gerçekten cazibe merkezi haline getireceğiz” diye konuştu.
Öte yandan Başkan Kurt, festivale katılan yurt dışından gelen tüm sanatçılara teşekkür edip, onlar adına birer ağaç dikeceklerini belirterek, “Türkiye’de dikili ağaçlar olacak, bundan memnun olsunlar ama esası, onlar sayesinde Eskişehir bir Özgürlük Ormanı kazanacak ben o nedenle hepsine ayrı teşekkür ediyorum” dedi.
Başkan Kurt yaptığı konuşmanın ardından Uluslararası Ahşap Heykel Festivaline katılan sanatçılar ile birlikte fidan dikerek sulama yaptı. Gerçekleşen fidan dikiminin ardından yapılan yemek ikramı ve müzik dinletisi sonrası etkinlik sona erdi.