Antalya’da diline olta kancası takılı halde yaralı olarak bulunan Akdeniz martısı, tedavi edildikten sonra doğal yaşam alanına bırakıldı.
Muratpaşa ilçesi Gençlik Mahallesi falezlerde denize giren gençler, bir Akdeniz martısının hareketsiz şekilde durduğunu gördü. Gençler yanına gittikleri martının balıkçıların bıraktığı misinaya dolandığını ve boğazına bir olta kancasının saplandığını fark etti. Duyarlı gençler yaralı martıyı yakındaki veteriner ve aynı zamanda kuş gözlemcisi Gökçe Coşkun’a getirdi. Coşkun, yaklaşık 15 dakikalık bir operasyonun ardından martıyı diline takılan kancadan ve dolandığı misinadan kurtardı. Tedavisi yapılan Akdeniz martısı yeniden doğal yaşam alanı denize bırakıldı.
"OLTALAR DENİZDE BIRAKILMASIN"
Coşkun, son dönemde misina ve olta mağduru çok sayıda martıyı tedavi ettiğini söyledi.
Martıların oltada bırakılan yem yediği zaman kancanın boğazına saplandığını dile getiren Coşkun, bu noktada balıkçıların duyarlı olmasını istedi.
Doğada bir döngü olduğunu ifade eden Coşkun, “Amacımız, hayvanları ölüme terk etmemek, doğal yaşamlarına geri kazandırmak. Kuş dediğimiz zaman çoğu kişinin aklına hemen martı gelir. Ama bu kadar aklımızın ucundaki bu canlıları o kadar da önemsemiyoruz. İnsanların bıraktığı atıklar onlara zarar veriyor. Bunlardan en sık rastlanan ise misine ve olta iğnelerinin kıyı ve denizlerde bırakılması. Duyarlı arkadaşlarımız buldukları yaralı Akdeniz martısını bize getirdi. Martının kısa sürede dilindeki iğneyi çıkartıp vücudu ve ağız içine dolanan misinayı temizledik. Antibiyotik yapıp, yaralarına sprey sıkıp tekrar denize saldık” dedi.