Türkiye’nin sahip olduğu sulak alanların korunmasından sorumlu olan Orman ve Su İşleri Bakanlığı, Ulusal Sulak Alan Envanteri Projesi’ni tamamladı. Tamamlanan proje kapsamında “Orman, Su Varsa Hayat Var” sloganıyla yürütülen çalışmalar neticesinde 80 dekardan büyük alana sahip 921 adet tabii sulak alan tespit edildi.
Ülkemizin Sulak Alanların Korunması Sözleşmesi’ne (Ramsar) taraf olmasının ardından büyük bir ivme kazanan sulak alanla alakalı çalışmalar meyvesini vermeye başladı. Bakanlığa bağlı Doğa Koruma ve Milli Parklar (DKMP) Genel Müdürlüğü tarafından ülkemizdeki farklı bölgelerde yürütülen çalışmalar neticesinde 921 adet tabii sulak alan tespit edildi.
Daha önceki yıllarda RAMSAR Sözleşmesine taraf olduktan sonra Ramsar alanı ilan edilen 14 adet sulak alanı koruma altına alan Bakanlık, geçtiğimiz 2 yıl içerisinde de 38 adet sulak alanı da “Ulusal Öneme Haiz Sulak Alan” olarak tescil ederek koruma altına almıştı. Bu yıl da Ulusal Sulak Alan Envanteri Projesi’ni tamamlayan Orman ve Su İşleri Bakanlığı 80 dekardan daha büyük alana sahip 921 adet tabii sulak alanın varlığını tespit etti. Ayrıca sulak alanların korunması gayesiyle ülkemizde birçok noktada farklı türlerde çalışmalar yürüten Bakanlık Konya Çeltik’te bulunan Akgöl Sulak Alanı’nı yaptığı rehabilitasyon çalışmasıyla eski günlerine kavuşturdu. Bakanlık yine Konya ve Karaman illeri arasından bulunan ve İç Anadolu Bölgesinin en önemli sulak alanlarından birisi olan Ereğli Sazlıklarında rehabilitasyon çalışmalarını tamamlayarak sulak alandaki kaçakları önledi böylece burada yıl boyunca su tutulması sağlandı.
Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu Bakanlık olarak yaptıkları çalışmalarla ülkemize 921 adet daha sulak alan kazandırdıklarını belirterek şunları söyledi:
“Bir yandan var olan sulak alanlarımızı korurken diğer yandan da yeni sulak alan tespitleri yapıyoruz. Ülkemizin tabii değerleri için elimizden gelen gayreti ziyadesiyle gösteriyoruz. Malumunuz 301 kuş türü ve 428 bitki türüne ev sahipliği yapan, ülkemizin 14 Ramsar Alanından biri olan ve Milli Park Statüsü de bulunan Sultansazlığı’nda da çok ciddi çalışmalar gerçekleştirerek kuraklığı ortadan kaldırdık. Afyonkarahisar Karakuyu Sazlıkları’nda, Sakarya’daki Acarlar Longozu’nda ve Tokat’taki Kaz Gölü’nde rehabilite çalışmalarımız hızla sürdürüyoruz. Bakanlığımızın sloganı “Orman, Su Varsa Hayat Var” biz bu slogandan hareketle çalışmaya devam edeceğiz.”