Kocaeli’nin Darıca ilçesinde bulunan hayvanat bahçesindeki iki günlük yavru Lemur ilgi odağı oldu.
Kocaeli’nin Darıca ilçesinde bulunan Faruk Yalçın Hayvanlar Alemi ve Botanik Parkında bulunan Lemurlar ve henüz iki günlük olan yavru Lemur parkın yeni maskotu oldu. Parkın Madagaskar bölgesinde Siyah Lemur, Kızıl Yakalı, Mongos, Halka Kuyruklu ve Siyah Beyaz Yakalı olmak üzere beş farklı Lemur türü bulunuyor.
“LEMURLARIN EN ÖNEMLİ ÖZELLİĞİ ANA ERKİL OLMALARIDIR”
Darıca Faruk Yalçın Hayvanlar Alemi ve Botanik Parkı Eğitim ve Pazarlama Müdürü Gökmen Aydın, “Hayvanat Bahçesi Madagaskar adasındayız. Burada Madagaskar bölgesinde yaşayan Lemur türleri var. Beş farklı Lemur türü var. Bunların en önemli özelliği ana erkil olmaları. Dişiler lider. Bu bölgede her alanda farklı bir Lemur türü var. Kendi alanlarını belirlemiş durumdalar. Diğer türler birbirlerinin bölgesine giremiyorlar. Büyük bir alan olmasına rağmen bölge mücadeleleri oluyor” dedi.
“ŞU ANDA 2 GÜNLÜK BİR YAVRUMUZ VAR”
Lemurların bu mevsimde yavru dünyaya getirerek kendilerini sevindirdiğini belirten Aydın, “Bu mevsimde bizi sevindiren en önemli şey yavru dünyaya getirmeleri. Geçen ay 2 tane yavrumuz vardı. Bu ayda 2 günlük bir yavrumuz var. Annenin şuan kucağında, anne gözetiminde yaşıyor. Yavru dünyaya geldiği zaman bakımı zor oluyor ama buradaki Lemurların özellikle anneleri onların bakımından yakından ilgileniyorlar. Ana erkil bir toplum olduğu için bunlar, dişi liderli olduğu için diğer erkek bireyler anneye çocuk bakımında yardımcı oluyorlar. Sık sık bir araya geliyorlar” şeklinde konuştu.
Lemurların beslenme şekli ile ilgili bilgilerde veren Aydın, “Günde 2 defa meyve ile besleniyorlar. Zaman zaman sebze de veriyoruz. Küçük parçalar halinde doğrayarak veriyoruz bunları. Arada da fıstık, ceviz, fındık gibi kuruyemişte verdiğimiz oluyor. Burada büyük bir topluluğu var Lemurların. İlginç bir hayvan. Uzunca bir kuyruğu var siyah beyaz halkalar şeklinde. Bu kuyruğu yazın şemsiye gibi gölge olarak, kışın ise soğuktan korunmak için bir atkı olarak kullanabiliyorlar” ifadelerini kullandı.
Beş farklı Lemur türünün bir arada yaşadığı Madagaskar bölgesinde Kızıl Yakalı olanlarının insanlarla ilişkisinin daha iyi olduğu görüldü.