Türkiye’nin en önemli sulak alanlarından biri olan Manyas Kuş Cenneti’ne gelen tepeli pelikanlar için üreme platformu kuruldu. 200’e yakın tepeli pelikanın sayılarının 300’e yaklaşması beklenirken, Manyas Kuş Cenneti’ni ziyarete gelenlerden ise sessiz olmaları isteniyor.
Su kuşları için doğal bir ortamı bünyesinde barındıran Manyas Kuş Cenneti, doğal güzellikleri ile hem kuşların, hem de insanların ilgisini çekiyor. Yüzlerce kuş türünün çıplak gözle izlenebildiği Manyas Kuş Cenneti normalde 266 farklı kuş türüne ev sahipliği yaparken, yılın bu mevsiminde ise 70 civarında türü barındırıyor. Biyolog nezaretinde özel kameralarla sürekli izlenen Kuş Cenneti’nde çıplak gözle izleme yapılabilmesi için özel kule bulunuyor.
KULUÇKA SÜRESİ 32 GÜN
Manyas Kuş Cenneti’ne havaların ısınması ile göç eden ve soyları tükenme tehdidi ile karşı karşıya olan tepeli pelikanlar için yetkililer tarafından özel üreme platformu kuruldu. Gölün ortasında kurulan tahta platform doğal hayata uyum sağlaması için sazlıklarla kaplandı. 200’e yakın tepeli pelikanın üreme gerçekleştirerek sayılarının 300’e çıkması hedeflenirken, 32 günlük kuluçka süresi sonrasında yumurtadan çıkan pelikanları annelerinin 3-4 aylık oluncaya kadar besleyeceği bir ortam bulunuyor.
Gün doğumunun hemen ardından İHA kameraları tarafından görüntülenen tepeli pelikanlar ise gölün tadını çıkartıyor. Pelikanların çevresinde çok sayıda karabatak cinsi kuş uçarken, pelikanların yaşantıları özel kameralarla biyologlar tarafından inceleniyor.
Kuşların doğal ortamlarının bozulmaması için ziyaretçilerin sessiz olması isteniyor. Manyas Kuş Cenneti’nde ayrıca küçük batağan, karabatak, gri balıkçıl, suna, patka, kaşıkçı gibi kuş türleri de kuluçkaya yatarken, göç sırasında ak pelikan, erguvani balıkçıl, flamingo, kerkenez, yalıçapkını, turna gibi kuş türlerine rastlanabiliyor.