Atmaca avcılığı sezonunun sona ermesiyle birlikte Doğa Koruma ve Milli Parklar 12. Bölge Müdürlüğü tarafından bu yıl 5.’si düzenlenen Atmaca Halkalama ve Salım programı gerçekleştirildi.
Ardeşen’in armağan köyünde düzenlenen programa; Rize Valisi Erdoğan Bektaş, AK Parti Rize il başkanı Muhammed Avcı, AK Parti Rize Milletvekilleri Hasan Karal, Osman Aşkın Bak, Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Mütevelli Heyet Başkanı Ak Parti Rize Eski Milletvekili Nusret Bayraktar, Rize Belediye Başkanı Prof.Dr. Reşat Kasap, Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Rektörü Hüseyin Karaman, Rize İl Emniyet Müdürü Sadettin Aksoy, Ardeşen Belediye Başkanı Hakan Gültekin, Doğa Koruma ve Milli Parklar 12. Bölge Müdürü Mustafa Bulut ve atmaca sever vatandaşlar katıldı.
Atmaca halkalama ve salım festivalinde doğaya bırakılacak atmacalar kilosu ölçülüp halkalandıktan sonra kayıt altına alınıyor ve doğaya bırakılıyor. Bu işlemlerin tamamlanmasının ardından davetliler ve atmaca severler ellerindeki atmacaları doğaya bıraktılar.
Rize Valisi Erdoğan Bektaş, “Televizyonlarda hikayesini izlediğimiz bir olayı şimdi canlı yaşayacağız. Atmacacılık yapan arkadaşlarımızın hatıralarını dinledik. Coğrafyayı görüyoruz her tepenin her vadinin her derenin bir hikayesi var. Bu topraklarda yaşamanın da belli incelikleri ve detayları var. Atmacacılık yüz yıllardan beri gelen bir gelenek, sizlerde bu geleneği canlı tutuyorsunuz ve yaşatmak için bu işi zevkle yapıyorsunuz. Ben kendi adıma çok mutluyum. Bu geleneğin geçmişten geleceğe taşıyıcıları olar her bir teşekkürü hak ediyorsunuz" dedi.
Doğa Koruma ve Milli Parklar 12. Bölge Müdürü Mustafa Bulut geleneksel olarak her yıl bu programı düzenlediklerini belirterek, “Bölge müdürlüğümüz kurulduktan buyana geleneksel olarak bölgemizde belki bin yıldır yapılmakta olan atmaca ile avcılığın gelecek nesillere aktarılması ve toplumda bilinç ve farkındalık oluşturulması için her yıl bu programları düzenliyoruz" dedi.
AK Parti Rize milletvekili Osman Aşkın Bak ise atmacacılığın bir sevda olduğunu söyleyerek, “Atmacayla ilgili geleneksel bilgileri paylaşmaktan çok büyük bir mutluluk duyuyoruz. Yöremizin insanı doğayla hep iç içe olmuş. Atmaca gerçekten bir sevda. Bu işle uğraşanlarla sohbet ederken onların yaşadıkları olayları anlatırken ki heyecanları, atmacanın özelliklerini, çeşitlerini anlatmaları çok güzel bir olay. Atmaca avcılığı artık bir kültür noktasına geldi.” dedi
AK Parti Rize milletvekili Hasan Karal ise, “Bizi bu vesile ile unutulmaya yüz tutmuş olan geleneklerimizin etrafında buluşturan çok değerli Nusret abimiz başta olmak üzere milli parklar bölge müdürlüğümüze ve emeği geçen bütün kardeşlerime çok teşekkür ediyorum. Atmacayla ilgili özel bir yönetmeliği de bizim iktidarımız çıkarmıştır. dolayısıyla iktidarımızın atmaca ve atmacacılığa büyük katkısı vardır" diye konuştu.