Türkiye’nin en çevreci üniversitesi seçilen Bülent Ecevit Üniversitesi’nde (BEÜ) “Ulusal UI Green Metric” çalıştayı düzenlendi.
2010 yılında Endonezya Üniversitesi tarafından kurulan ve her yıl katılımcı üniversitelerin derecelendirilmesinin yapıldığı GreenMetric Üniversite sürdürülebilirlik derecelendirmesinde Türkiye’de birinci olan BEÜ’de “Ulusal UI Green Metric” çalıştayı düzenlendi. Türkiye’nin en çevreci üniversitesi seçilen Bülent Ecevit Üniversitesi’nde düzenlenen çalıştaya çok sayıda akademisyen katıldı. Tahir Karauğuz Konferans Salonu’nda düzenlenen çalıştayın açılış konuşmasını BEÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Şenol Hakan Kutoğlu yaptı.
Kutoğlu’nun ardından konuşma yapan GreenMetric Başkanı Prof. Riri Fitri Sari, Green Metric hakkında bilgiler aktararak, Türkiye’de en çevreci üniversite seçilen BEÜ’nün başarısını kutladı. Çalıştaya Endonezya Üniversitesi’nden katılan Prof. Tommy İlyas da GreenMetric’de üniversiteler arasındaki sıralamanın yanı sıra uygulamanın detaylarını paylaştı.
“Yeşil kampüs bilincini yaygınlaştırmak istiyoruz”
GreenMetric’in dünyada çevreci üniversiteleri belirlemek için sıralama yapan bir sistem olduğuna dikkat çeken BEÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Şenol Hakan Kutoğlu, “Biz de bu sistemde Türkiye birincisi olduk. Bütün dünya üniversiteleri sıralanıyor. Biz de Türkiye’deki sıralamada yeşil kampüs olarak birinci sıradayız. Bu gün Türkiye’de yeşil kampüs bilincini yaygınlaştırmak, topluma örnek olmak amacıyla burada bir çalıştay düzenliyoruz. Bu sistemin kurucusu olan Endonezya Üniversitesi ile birlikte bir çalıştay düzenliyoruz. Ümit ediyoruz ki gelecekte daha yeşil şehirler, daha yeşil kampüsler, daha yaşanabilir mekanlar oluşturabilmek için burada güzel fikirler paylaşılacak. Dünya nüfusu hızla artıyor. Bunun neticesinde talepler ve tüketim de hızla artıyor. Dünyanın kaynakları sınırlı ve dolayısıyla bizim dünyayı yaşanabilir kılmak için yeni yollar bulmamız gerekiyor. Bu çalıştayda yapmaya çalıştığımız şey budur” ifadelerine yer verdi.
Green Metric hakkında
Çevreci üniversitelerin değerlendirmesi, Endonezya Üniversitesi rektörlüğüne bağlı bir uzman ekip tarafından yapılıyor. Uzmanlar, gerektiğinde üniversitenin ekoloji, sürdürülebilirlik, antropoloji, mühendislik, mimarlık, şehir planlama ve istatistik gibi alanlardaki öğretim üyelerinden de yardım alıyor. Değerlendirme kriterleri, Çevre, Ekonomi, Eşitlik ve Eğitim olmak üzere 4 eksene sahip olurken, değerlendirme amaçlarıyla toplanan verilerin ana başlıkları ve değerlendirmedeki ağırlıkları şöyle sıralanıyor:
"Yüzde 15 yapı ve alt yapı, yüzde 21 enerji ve iklim değişikliği, yüzde 18 atıklar, yüzde 10 su, yüzde 18 ulaşım ve yüzde 18 eğitim olmak üzere toplam derecelendirme ağırlığı yüzde 100."