Mersin’in merkez ilçe Mezitli Belediyesi ve MMO Mersin Şubesi işbirliğiyle hayata geçirilecek, Türkiye’de ilk olma özelliğini taşıyan Güneş Park Enerji Kompleksi’nin ilk parçası, düzenlenen törenle monte edildi. 7,5 dönüm alan üzerine kurulacak komplekste, enerji üreten çocuk oyun parkından Sanayi Endüstri Müzesi’ne, kadın üreticiler için sebze-meyve kurutma, salça ve meyve suyu çıkarma istasyonundan enerji kulesine kadar birçok bölüm yer alacak.
Mezitli Belediyesi, yeni bir projeye daha imza attı. Belediyenin, Makina Mühendisleri Odası (MMO) ile birlikte Türkiye’de ilk kez hayata geçireceği Güneş Park Enerji Kompleksi, aynı zamanda Uygulamalı Eğitim Merkezi işlevi görecek. Mezitli Yeni Mahalle’de 2. Çevre Yolu Mezitli Deresi Köprüsü köşesinde yer alan ve temeli geçen günlerde atılan kompleksin Güneş Yapı bölümünün ilk parçası, düzenlenen törenle monte edildi. Törene, Mezitli Belediye Başkanı Neşet Tarhan, MMO Genel Başkanı Ali Ekber Çakar, MMO Mersin Şube Başkanı Akar Tülücü, Arama Kurtarma Derneği (AKUT) Yönetim Kurulu Başkanı Ali Nasuh Mahruki ile ünlü aşçı ve televizyon programı yapımcısı Hollondalı Wilco Van Herpen katıldı.
“7,5 dönüm alan üzerine kurulacak kompleks Türkiye’de ilk olma özelliğini taşıyor”
Törenin açış konuşmasını yapan MMO Şube Başkanı Tülücü, 310 gün güneş gören Mersin’de, güneş enerjisinden azami ölçüde yararlanmak ve güneş enerjisini anlatmak amacıyla böyle bir kompleks yaptıklarını söyledi. Kompleksle ilgili bilgi veren Tülücü, “7,5 dönüm alan üzerine kurulacak ve birkaç bölümden oluşacak Güneş Park’ta, Güneş Yapısı bölümünde ilkokul öğrencilerine eğitim verilecek. Öğrencilere enerji tasarrufu öğretilecek, enerji bilinçlendirmesi yapılacak, güneş enerjisinden elektrik üretimi ve doğaya yararları anlatılacak. Komplekste ayrıca enerji üreten çocuk oyun parkı ve Sanayi Endüstri Müzesi de olacak. Kadın üreticiler için sebze-meyve kurutma, salça çıkarma, meyve suyu çıkarma istasyonu ve enerji kulesi de yapılacak. Güneş saatleriyle süslenmiş yeşil bir park olacak burası. Parkın enerjisi güneş ve rüzgardan sağlanacak. Bu kompleks Türkiye’de ilk olma özelliğini taşıyor” dedi.
“Ülke, bu tür projelerle kalkınıyor”
AKUT Başkanı Mahruki ise AKUT’un 36 ekibinden birinin Mersin’de olduğunu anımsattı. Birkaç hafta önce Başkan Tarhan’ın, Mezitli Belediyesi’nin AKUT’a tahsis ettiği yaklaşık 2,5 dönüm arazi üzerine kurulan Türkiye’nin ilk AKUT Eğitim Parkı’nı, tüm üst ve alt yapısı tamamlanmış, eğitim kuleleri yapılmış halde kendilerine teslim ettiğini dile getiren Mahruki, “Bu tür yerleşkeler çok önemli. Burada yapılması planlanan bu çalışmanın da amacına ciddi anlamda hizmet edeceğine eminim. Çünkü önemli olan insanlara, bir araya gelebilecekleri bir sosyal alan hazırlamak ve yapılması gerekenleri uygun bir şekilde buraya yerleştirmek. Bunu kurduktan sonrasını zaten insanlar yapıyorlar, yeter ki, siz o altyapıyı, üst yapıyı, yerleşkeyi sunun. Ondan sonrasında zaten gönüllüler, profesyoneller, bu işin meraklıları gelip onu en güzel şekilde ayağa kaldırıyorlar. Mersin’e her gelişimde bu şekilde yeni projeler görüyorum. Bunlar orta ve uzun vadede çok ciddi geri dönüşü olacak, Mersin’e ve çevresine katkı sağlayacak projeler. Ülke de böyle kalkınıyor. Yerel yönetim projeyi, finansmanı oluşturuyor, özel sektör destekliyor, gönüllüler ve sivil toplum da bunun içini dolduruyor. Hep birlikte herkesin kazandığı, ülkenin, bölgenin, insanın kazandığı bir model ortaya çıkıyor. Projede emeği geçen herkese teşekkür ederim” diye konuştu.
“Güneş enerjisinin değerlendirilmesinin somut bir örneğini inşa etmekten gurur duyuyoruz”
MMO Genel Başkanı Çakar da ‘dev yapı’ olarak nitelediği Güneş Park Enerji Kompleksi’ni de Mezitli Belediyesi işbirliğiyle odanın faaliyetleri arasında eklediklerini vurguladı. Çakar, “Tarihte güneş enerjisiyle anılan Mersin’de ve ülkemizde çok önemli bir potansiyeli bulunan güneş enerjisinin ve yenilenebilir enerji kaynaklarımızın değerlendirilmesinin somut bir örneğini inşa etmekten hepimiz gurur duyuyoruz. Güneş enerjisinden, düzenlemelerle toplumsal yararı maksimize edecek mimari pratiklerin yaygınlaştırılması açısından da önem taşıyacak olan bu Uygulamalı Eğitim Merkezi, ilköğretimden başlayarak eğitim-öğretim sürecinde öğrencilerimizi ve halkımızı yeni ve yenilenebilir enerji kaynakları konusunda aydınlatmak, odamızın mesleki uygulamalı eğitim çalışmalarını toplumla buluşturmak açısından büyük önem taşımaktadır” şeklinde konuştu.
“Güneş kenti Mezitli’nin Türkiye ve dünyaya örnek olması gerekiyor”
Yasanın verdiği imkanlar ve belediye meclisinin aldığı kararla bu projenin yürütülmesine karar verdiklerini bildiren Mezitli Belediye Başkanı Tarhan ise el ele verince birçok projenin yapılabildiğini söyledi. Mezitli Belediyesi Anaokulu’nu bir hayırseverin katkılarıyla gerçekleştirdiklerini kaydeden Tarhan, şöyle devam etti: “Bir arkadaşımızın kütüphane-kafe projesini bugünlerde hayata geçireceğiz. Bir başka arkadaşımızın gençlik merkezi projesine de yakında başlayacağız. Bunlar, belediyeden herhangi bir maddi kaynak çıkmaksızın yapılan projeler. Bu proje de onlardan birisi.”
Mezitli’nin tarihinin 3 bin yıl öncesine dayandığını belirten Tarhan, ilçenin tarihte iki kez büyük yıkım yaşadığını, ancak başta Soli Pompeiopolis Antik Kenti olmak üzere çok büyük tarihi değeri olan bir yerleşim yeri olduğunu anlattı. Tarhan, “Fakat maalesef geçmiş dönemlerde hep birlikte bu tarihi katletmişiz. Umarım bundan sonra bu tür şeylere hep beraber izin vermeyiz” ifadelerini kullandı.
Güneş’in, enerji olarak sonsuz bir güce sahip olduğunu dile getiren Tarhan, “Bunu, 2 bin 500 yıl önce yaşayanlar değerlendirmiş. Ama maalesef biz bugün güneş enerjisinden yararlanamıyoruz. Buranın eski adı ‘güneş’ anlamına gelen Soli. Güneş kenti Mezitli. Aslında bunun Türkiye ve dünyaya örnek olması gerekiyor. Güneşten çok fazla yararlanmamız gerekiyor. Tükenebilir enerji kaynaklarından güneş enerjisi gibi yenilenebilir enerji kaynaklarına geçmemiz gerekiyor. Bunda ısrarcı olup, bunun mücadelesini yapmamız gerekiyor” ifadelerini kullandı.
Güneş enerjisi ile enerji açığını kapatmanın mümkün olduğunu, nükleer enerji gibi başka arayışlara girmeye gerek olmadığını vurgulayan Tarhan, Güneş Park Enerji Kompleksi projesinin bunun ilk adımı olacağını sözlerine ekledi.