Burdur Lisinia Yaban Hayatı Koruma ve Rehabilitasyon Merkezi tarafından yaklaşık 5 aylık tedavi süreci sonunda iyileşen akbabalar, Anadolu Üniversitesi Fen Fakültesi tarafından takip vericilerinin takılmasından sonra doğaya salındı.
Akbabaların tedavilerinin ve uçuş antrenmanlarının tamamlandığını anlatan Burdur Lisinia Yaban Hayatı Koruma ve Rehabilitasyon Merkezi Kurucusu Veteriner Hekim Öztürk Sarıca, “Akbabaların bir tanesi neredeyse 1 yıldan beri burada, bir diğeri bundan yaklaşık 56 ay adar önce geldi. İlk gelen akbabamızın tedavisini bitirmiştik, Akdağ’a götürdüğümüzde uçmamıştı. Bizde bunu yavruluk içgüdülerine bağlamıştık, korktuğunu düşünmüştük. Nitekim bugün uçtu. Deme ki yaş olgunluğu gerekiyormuş. Diğeri Eskişehir tarafından geldi, zehirlenerek gelmişti. Afyon’da tedavisi yapılmış, bir miktar tedavi burada yapıldı. Uçuş antrenmanları çok iyidir. İkisinin de uçması için en uygun zaman olduğunu düşündü hocalarımız ve burada doğaya kazandırdıktan sonra çok iyi uçtuklarını gördük, beslenmeleri ya da uçuşları konusunda hiçbir problemleri yok. Verici de takılarak şu an gönderildi. Zannediyorum ki, önümüzdeki günler bu alanı terk etmelerini bekleyeceğiz çünkü 100-200 km arasında uçuş yapabiliyorlar. Minimum 50 km’ye kadar uçuş yapabiliyorlar. Dolayısıyla yanında Akdağ onların yaşam alanları, zannediyorum o tarafa doğru gidecekler. Artı bir problem olmadan diğer ailelere katılmalarını bekliyoruz” dedi.
TÜRKİYE’DE UYGULANMAYA BAŞLADI
Akbabaların vericilerini takan ve tehdit altındaki kuş türlerinin verici sayesinde takip edeceklerini anlatan Anadolu Üniversitesi Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Elif Yamaç, “İki tane kuşa burada verici takıldı. Bu verici sayesinde oradan gelen sinyallerde kuşların takibini yapacağız dolayısıyla nereye gidiyorlar, nerede bulunuyorlar, onlarla ilgili bilgi toplamış olacağız. Verici çalışması aslında çok yaygın bir uygulama değil, farklı kuş türlerine verici takılarak takibi yapıldı daha önce ama diğer ülkelerle karşılaştırdığımızda çok yaygın bir uygulama değildir. Yeni yeni ülkemizde kullanılan bir çalışmadır” dedi.
TEHDİT VE TEHLİKELER BELİRLENECEK
Vericiler sayesinde kuş türlerini tehdit eden nedenlerin belirleneceğini dile getiren Doç. Dr. Elif Yamaç, “Verici taktığımız türler tehdit altında olan türler dolayısıyla neyse tehdit önlenmesi gerekiyor ama biz tehdidin ne olduğunu net bir şekilde bilemiyoruz. Bu hayvanları takip ederek, nereye gidiyorlar, neyle besleniyorlar bu konu hakkında bilgi sahibi olacağız. Dolayısıyla bu alanlarda tür üzerinde bir baskı varsa, tehdit varsa bununla ilgili bilgi sahibi olmuş olacağız. Türlerin korunması için elde edeceğimiz veriler, bizim için temel bir takım bilgi sağlamış olacak” şeklinde konuştu.
Vericilerin takılmasının ardından Burdur Vali Yardımcısı Bülent Uygur, Burdur İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Servet Olpak ve Burdur Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Fırat Erkal’ın katılımıyla akbabalar doğaya salındı.