Sivas yıllardır verdiği göçle en fazla gurbetçiye sahip il olma özelliğini koruyor. İstanbul’daki Sivaslılar ile şehirde yaşayanlar topladığında 20 milletvekili çıkartacak rakama ulaşıyor. Ancak bugün 5 milletvekili çıkartabiliyor. Tarım şehri olan Sivas bu alanda günden güne fakirleşmenin yanı sıra mevcut sanayi imkanlarının da küçülmesiyle istihdam rakamlarında ciddi düşüşler yaşadı. Her seçim Sivaslılar için bir umut olurken, kaybedilenler, iyice umutları azalttı. Ancak bu tablonun farkında olanlar, sadece Sivas’ta yaşayanlar ve partilerinden aday gösterilen yerli milletvekili adayları.

'MÜTEAHHİT, İŞ ADAMI DEĞİLİM, ŞİRKETLERİM YOK'

Her seçimde en az bir milletvekili çıkartan CHP’nin 1. sıra vekil adayı Ali Akyıldız’la Sivas’ı ve seçimleri değerlendirdi. “Cumhuriyet tarihi boyunca biz yaptık AKP sattı.” diyerek sözlerine başlayan Akyıldız, spor camiasının iyi tanıdığı bir isim. Yıllarca futbol hakemliğinin yanı sıra, çeşitli sivil toplum örgütlerinde çalışması, aslında toplumun dile getirdiği konulara vakıf olduğunun göstergesi. Ayrıca Tarım Kredi Müdürlüğü bünyesinde çeşitli görevlerde bulununca bir tarım şehri olan Sivas’ta neyin daha iyi olacağını bilen bir isimlerden. Ali Akyıldız bu tecrübesini meclise taşımaya hazırlanırken şu cümleleriyle önemli bir profil çiziyor: “Müteahhit, işadamı değilim, şirketlerim yok. Yıllardır STK’larda yürüttüğüm milletime hizmeti bir Sivaslı olarak siyaset alanında devam edeceğim.”

'SAVUNMA BAKANI SİVASLI, ANCAK DİKİM EVİMİZ VE ASKERİ HASTANEMİZ KAPANDI'

Sivas’ın dünyaya mal olan sıkıntıları hakkında bilgi veren Akyıldız, “Sivas maalesef AKP iktidarı tarafından iyice küçülen bir şehir oldu. Köyler boşaldı. Tarım yok edildi. Savunma Bakanı Sivaslı, ancak dikim evimiz ve askeri hastanemiz kapandı. Şehir teşviklerden yeterince faydalanmadı. Malatya ve Kayseri bizden daha büyük bir vilayet oldu.” dedi.

Sivas’ta bir devlet üniversitesi ve 50 bin öğrencinin varlığına dikkati çeken Akyıldız, Cumhuriyet şehrinin vakıf, özel ya da devlet olmak üzere en az bir üniversiteye daha ihtiyacı olduğunu söyledi. Konuşmalarına rağmen iktidarın bunu yapmadığını belirten vekil adayının önemli vaatlerinden biriside bu. CHP’nin parti programında açıkladığı çiftçiye ucuz mazot, emekliye ikramiye, asgari ücrette artış vatandaşlardan ciddi karşılık bulmuş. Seçim çalışmaları boyunca her köye gitmeye çalıştığını anlatan Akyıldız’a göre CHP Sivas’ta tarihi bir çıkış yapabilir.

“Şehirde göç var ve devam ediyor. Burada iş ve aş yok.” diyen Akyıldız, gurbetçilerin geri dönüşünü sağlayacak özellikle tarım, turizm ve madencilik alanında ciddi yatırımlarının bulunduğunu aktardı. “Sivas’ın diğer illerden çok sevgiye barışa dostluğu ihtiyacı var.” yorumu yapan Ali Akyıldız, seçim çalışmalarında vatandaşların iş istediğini belirtti.