Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Adana İl Başkanı Burhanettin Bulut, 107 yıl önce yasayla basından kaldırılan sansürün, bugün fiilen devam ettiğini, sansüre direnerek bağımsız yayıncılık yapmaya çalışan kuruluşlarının ise ağır baskı altında olduğunu söyledi.

Lozan Barış Anlaşması’nın 92. Yıldönümü ve basından sansürün kaldırılışının 107. Yılı dolayısıyla yazılı açıklama yapan CHP Adana İl Başkanı Bulut, Lozan Barış Anlaşması’nın Türkiye açısından bir dönüm noktası olduğunu dile getirdi.

24 Temmuz tarihinin aynı zamanda basından sansürün kaldırılışının yıldönümü olduğunu hatırlatan Bulut, 24 Temmuz 1908’de II. Meşrutiyetin ilanıyla birlikte kaldırılan sansürün bugün fiilen uygulanmaya devam ettiğini vurguladı. Değiştirilen ve yeni çıkarılan yasaların basın özgürlüğünün önündeki engelli kaldırmak yerine sansürü adeta meşrulaştırdığını kaydeden Bulut, günümüzde sansüre karşı duran, bağımsız ve özgür yayıncılık yapmaya çalışan basın kuruluşlarının baskı gördüğünü söyledi. Bulut, “Kamuoyunu doğru ve tarafsız bir şekilde bilgilendirmek gibi önemli bir kamu görevini yerine getirmeye çalışan basın kuruluşları ve çalışanlarının özgür ve hür iradeleriyle görevlerine yerine getiremedikleri acı bir gerçek. Çağdaş demokrasilerin vazgeçilmez unsurları arasında yer alan basın özgürlüğünün gerçek anlamda tesis edilmesi, siyasi iradelerin basın kuruluşları üzerinden elini çekmesi, basın çalışanlarının sosyal ve ekonomik koşullarının düzeltilmesi bir zorunluluktur.” diye konuştu.