29 Mart’ta yapılan ön seçimin ardından listelere milletvekili adayı olarak girecek 20 isim belirleyen CHP İzmir İl Örgütü'nün Başkanı Bedri Serter, kamuoyunda sıklıkla dile getirilen kadın adayların az olması ve ön sıralarda yer alamamasına yönelik bazı açıklamalarda bulundu. Serter, “Biz de daha çok kadın aday için çalıştık, çağrı yaptık ama özgür iradeye müdahale maalesef söz konusu olamazdı.” dedi.

CHP'nin 45 seçim bölgesinde yaptığı ön seçimlerde en yüksek katılımın sağlandığı illerden birisi olarak dikkat çeken İzmir’de, kadın aday adaylarından listeye az sayıda ismin girmesi üzüntüye sebep olmuştu. Milletvekili aday listelerinde kadın sayısının artması ve daha iyi sıralarda yer almaları konusunda çağrılar yapan İl Başkanı Serter, “Söz konusu CHP olduğunda, kadınlar olmazsa olmazımızdır. Bunun için CHP olarak elimizden geldiğince kadınlarımıza ilişkin pozitif ayrımcılığı her zaman hayata geçirmişizdir. Kadının zekasının, emeğinin ve elinin her işte olmasını savunan ve bu yönde çalışan birisi olarak, milletvekili aday listelerinde daha çok kadın aday görmeyi çok arzuluyordum. Örgütle yapılan her toplantıda bu yönde çağrılarımı ve kadınlarımızdan yana tavrımı hep ortaya koydum. Kadınlarımızın hiç şüphesi olmasın ki bu tavrım bundan sonra da devam edecektir.” dedi.

'ÖZGÜR İRADEYE MÜDAHALE MÜMKÜN DEĞİL'

Kişilerin özgür iradesinin sandığa yansıyacağı seçimlere müdahalenin mümkün olamayacağını, böyle bir fırsat olsaydı hiç düşünmeden kadınlardan yana tavır koyacağını söyleyen Serter, “Ön seçimde her üyemiz, kendi iradesiyle kendisine yakın gördüğü, çalışmalarından memnun olduğu isimlere oylarını verdiler. Yani bu tür seçimlerde maalesef pozitif ayrımcılık yapmak isteseniz bile böyle bir çalışma yapamıyorsunuz, çünkü bu durum, demokratik seçimlere gölge düşürmüş olur. Kamuoyunda kadınların listelerde az yer aldığına dair yorumlara elbette ki katılıyorum ve bu duruma ben de üzülüyorum ama bu tarz seçimlerde bu sayının arttırılması, maalesef ki bizim elimizde değil. Tabii ki genel anlamda bir değerlendirme yapılıp kadının önemi, bu listelerde olmasının gerekliliği bundan sonrası için üyelerimize anlatılıp kadın odaklı bir örgüt çalışması yapılabilir. Bu durumu genel merkezimizin irdeleyeceğine eminim. Aksi takdirde kadınlarımız yoksa hep bir eksiğiz demektir.” dedi.

'KILIÇDAROĞLU’NUN ÖNGÖRÜSÜ'

İl Başkanı Bedri Serter, kadınların milletvekili listelerinde az yer bulma ihtimalini, büyük bir öngörüyle CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun ön seçimlerden önce tahmin ederek, kontenjan adaylarda kullanılacak ilk sıraların kadın adaylara verilmesi kararı aldığını hatırlatarak, bu durumun CHP’nin kadınlara verdiği önemi gösterdiğini, elbette yeterli olmayacağını ama en azından genel başkanın ve örgüt yönetiminin kadından yana tavrını ortaya koyması açısından son derece önemli ve Kemal Kılıçdaroğlu’nun kadınlara yönelik pozitif ayrımcılığını ortaya koyması açısından çok anlamlı olduğunu belirtti.