CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, 1 Kasım seçimlerinde partisini temsil edecek isimlerden oluşan 550 kişilik milletvekili listesini dün ilk olarak MYK'sına, daha sonra Parti Meclisi'ne sundu. CHP'nin 7 Haziran seçimlerinde 1. sıra adayı olan Kamil Dalkara'nın yerine eski RTÜK üyesi Ali Öztunç'u getirdiği iddia ediliyor. 

Alınan bilgilere göre MYK'ya sunulan listede 7 Haziran seçimlerinde İstanbul 3. bölge 7. sırada yer alan Genel Başkan Yardımcısı Murat Özçelik, listeye alınmadı. Bunun üzerine duygusal bir konuşma yaptığı öğrenilen Özçelik'in hem MYK hem de Parti Meclisi üyeliğinden istifa ettiği öğrenildi. Özçelik'in yerine 9. sıra adayı Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Bekaroğlu 7. sıraya kaydırıldı, 9. sıraya ise MYK toplantısında alınan karar doğrultusunda Kılıçdaroğlu'nun danışmanı, Doç. Dr. Koray Çalışkan getirildi ancak PM'de itiraz üzerine Genel Başkan Yardımcısı Seyhan Erdoğdu, bu sıradan aday gösterildi.
 
Kulislerde bir süre İhsan Özkes'in istifasıyla boşalan İstanbul 1. bölge 9. sıraya ise eski Başbakan Yardımcısı ve Türkiye Partisi'nin kurucu genel başkanı Abdüllatif Şener'in getirildiği iddiaları konuşuldu, ancak MYK toplantısında boş bırakılan 9. sıraya Parti Meclisi toplantısında Genel Başkan Yardımcısı Yakup Akkaya getirildi. Oy düşüren kentler ile milletvekili çıkarılamayan kentlerde oy artıracağı değerlendirilen isimler listeye alındı.
 
Şener sürprizi
 
CHP'de 1 Kasım listesi için son mesai dün yapıldı. Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu, dün başlangıç saati iki kez ertelenen MYK'sına saat 19.00'da başkanlık etti. MYK toplantısından sonra saat 22.30 sıralarında Parti Meclisi toplantısı başladı. Kılıçdaroğlu, son iki gün Çevre Sokak'ta Parti Okulu binası olarak kullanılan eski genel merkez binasında çalıştı. Kılıçdaroğlu'nun önceki gün Şener ile sürpriz bir şekilde biraraya geldiği belirtildi. Milliyet'in aldığı bilgilere göre Kılıçdaroğlu'nun MYK'ya sunduğu listede, 7 Haziran genel seçimlerinde İstanbul 3. bölge 7. sıra adayı olarak gösterilen Murat Özçelik, aday yapılmadı. Aynı seçimlerde 9. sıra adayı olarak gösterilen Bekaroğlu 7. sıraya kaydırıldı. 9. sıra için MYK toplantısından PM'ye sunulan listede Kılıçdaroğlu'nun danışmanı Doç.
Çalışkan önerildi. Ancak PM toplantısında yapılan itirazlar üzerine Çalışkan'ın adaylığından vazgeçilerek bu sıraya Genel Başkan Yardımcısı Seyhan Erdoğdu getirildi.
 
Özçelik istifa etti
 
Aday gösterilmeyen Özçelik'in MYK toplantısında duygusal bir konuşma yaparak hem MYK'dan hem de PM'den istifa ettiği öğrenildi. Özçelik'in, bugün bir basın toplantısı düzenleyerek istifa gerekçelerini anlatması bekleniyor. Böylece, MYK'daki boş koltuk sayısı 4'e yükseldi.
 
Özkes'in yeri için kaydırma
 
Kulislerde Özkes'in istifasıyla boşalan İstanbul 1. bölge 9. sıra için bir süre eski Başbakan Yardımcısı Şener'in getirildiği iddiaları dolaşıldı ancak MYK toplantısında Özkes'in yerine atama yapılmayarak, alt sıraların yukarıya doğru kaydırılması kararı çıktı. İstanbul il örgütünün talebinin yeni atama yapılmayarak, 11. sıraya kaydırılacak Metin Ağırman ile 12. sıraya kaydırılacak eski İstanbul milletvekili Kadir Gökmen Öğüt'ün milletvekili olmasını sağlamak olduğu belirtiliyordu. Ancak PM toplantısında öneri üzerine Özkes'in yerine Genel Başkan Yardımcısı Yakup Akkaya getirildi.
 
Sertel İzmir 2. bölgeye
 
7 Haziran seçimlerinde ön seçimden çıkan ancak Anayasa Mahkemesi engeline takılarak aday olamayan Atila Sertel İzmir 2. bölgeden yeniden aday gösterildi. Sertel'in 6. ya da 7. sıradan aday gösterildiği belirtiliyor.
 
MYK'dan 2 isim yok
 
Özçelik dışında, MYK üyelerinden Ercan Karakaş da aday listesine giremedi. Kılıçdaroğlu'nun danışmanlarından Fatih Gürsul Elazığ'dan aday olurken; Kahramanmaraş'ta eski RTÜK üyesi Ali Öztunç, Ardahan'da eski Musul Başkonsolosu Öztürk Yılmaz, Niğde'de geçtiğimiz yıllarda Kartal Belediyesi'nde görev yapmış Ömer Fethi Gürer liste başı olarak aday gösterildi. Hafta sonu yapılan eğilim yoklamasından çıkan Gürsel Erol da Tunceli'de birinci sıraya konuldu.
 
Tokat, Adana ve Gaziantep değişti
 
Alınan bilgilere göre 7 Haziran seçimlerinde en fazla oy kaybedilen kentler olan Tokat, Gaziantep ve adıyaman'da liste silbaştan değişti. Geçtiğimiz seçimlerde Tokat 1. sıradan aday gösterilerek milletvekili seçilen Orhan Düzgün'ün yerine eski il başkanı da olan Kadim Durmaz aday gösterildi. Gaziantep'te 7 Haziran seçimlerinde birinci sıradan aday gösterilerek milletvekili seçilen Mehmet Şeker'in, listede 4. sıraya indirildiği, eski il başkanı Akif Ekici'nin birinci sıradan aday gösterildiği, Mehmet Gökdağ'ın ikinci sırada kaldığı belirtildi. Adana'da kritik 5. sıraya ise eski il başkanı Burhanettin Bulut'un aday gösterildiği öğrenildi.
 
Yeni isimler
 
Diyarbakır'da eski Güneydoğu gazeteciler Cemiyeti Başkanı Naci Sapan'ın, Kastamonu'da ise sanatçı İlyas İlbey'in, Şanlıurfa'da eski CHP milletvekili Mehmet Vedat Melik'in listeye girdiği ifade ediliyor. Malatya 2. sıradan eski milletvekili Mevlüt Aslanoğlu'nun oğlu Erdem Aslanoğlu'nun aday gösterildiği ifade ediliyor.

milliyet