CHP İzmir Milletvekili Alaattin Yüksel, Soma’da 301 işçinin şehit olduğu maden faciasının ardından para yardımı toplama görevinin AFAD‘a verildiğini hatırlatarak, toplam ne kadar yardım toplandığını ve miktarı konusunda resmi makamlarca farklı rakamların telaffuz edilmesinin sebebini, bir soru önergesiyle Meclis gündemine taşıdı.

Madenciler için toplam ne kadar yardım toplandığını soran Yüksel, AFAD’ın 15 Temmuz 2014’te internet sitesindeki bilgilere göre 46 milyon 500 bin TL toplandığının açıklandığını ancak Bilgi Edinme Kanunu uyarınca yapılan başvuruya verilen cevapta, 52 milyon 516 bin 130 lira 2 kuruş olduğunun belirtildiğini aktardı. Milletvekili Yüksel, Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun cevaplaması talebiyle verdiği soru önergesinde, internet sitesinden ilan edilenle AFAD yetkilisi tarafından resmi olarak ifade edilen miktar arasındaki 6 milyon TL’lik farkın sebebini, bu farkın ailelere ulaştırılıp ulaştırılmadığı sordu.

Ayrıca bu süre içinde hesaplarda işlem gören paralardan ne kadar faiz geliri elde edildiğini ve nereye harcandığını, maden kazasından sağ kurtulan ancak sağlığını ve işini kaybedenlere bugüne dek ne tür yardımların yapıldığını sordu.