CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Doğu ile Batı’yı birleştirmeyi amaçlayan mega kent projesinin 200 milyar dolara mal olacağını söyledi. Mega kentin yönetiminde TOBB ve TİM başta olmak üzere ekonomiyle doğrudan alakalı sivil toplum kuruluşu ve derneklerin görev alacağını kaydeden Kılıçdaroğlu, “Proje tamamlandığında ekonomiye yıllık 147 milyar dolarlık katma değer oluşturacak.” dedi.

Cumhuriyet Halk Partisi Lideri Kılıçdaroğlu, Merkez Türkiye Projesi'nin detaylarını açıkladı. Projenin amaçlarından bahseden Kılıçdaroğlu, “4,5 saatlik bir uçuş mesafesinde 58 ülke ve 1,5 milyar nüfusa ulaşıyoruz. 21, 6 trilyon dolarlık bir ekonomiye ulaşıyoruz. Hiçbir ülkeye nasip olamayacak olağan üstü bir avantaj. Bu avantaj bu güne kadar hep göz ardı edildi. Biz bunu yakalamak istiyoruz. Devasa bir ekonominin güçlü bir parçası olmak istiyoruz. Coğrafi olarak baktığınızda Avrupa, Asya, Afrika arasında bir pırlanta gibi duran Türkiye’yi görüyorsunuz. Demiryolu, karayolu, havayolu ve denizyoluyla Türkiye küresel sisteme entegre olacak. Proje hayat geçtiğinde Bağdat’ın ürününü Köstence’ye, Şangay’ın ürününü Tebriz’e, Aşgabat’ın ürününü Hamburg’a, Taşkent’in ürününü Rabat’a ulaştırmak mümkün olacak. Sadece bir lojistik merkezi yapmıyoruz. Kara, hava, deniz yollarını birleştirmiyoruz. Mükemmel alt yapısıyla, Anadolu’da bir mega kent oluşturuyoruz. Mükemmel bir yapısıyla. Görkemli bir yapısıyla.” diye konuştu.

‘MEGA KENTİN YAPIMI ETAP ETAP GERÇEKLEŞTİRECEĞİZ’

Projeyi, kamu özel işbirliği ile gerçekleştireceklerini ifade eden Kılıçdaroğlu, şöyle devam etti: “Projeyi gerçekleştirirken sadece Türkiye fonları değil, uluslararası bu tür projelere destek veren Avrupa Yatırım ve Kalkınma Bankası, Asya Kalkınma Bankası gibi pek çok fondan yararlanacağız. İşe, Türkiye’de Karadeniz, Doğu ve Güneydoğu’daki demir ve karayolu alt yapılarını yeniden ele alıp gözden geçirerek düzeltmeyle başlayacağız. Ulaştırma, iletişim ve enerji alt yapısını yeniden düzenleyerek başlayacağız. Samsun ve Trabzon’u mega kentle buluşturacağız. Mersin ve İskenderun’u mega kentle buluşturacağız. Mega kentin yapımı etap etap gerçekleştireceğiz. Çünkü mega kent projesi içten içe büyüyecek. 2015’de olgunlaşacaktır ama 2035’den sonra da kendi iç dinamiklerini sağlamaya devam edecek.”

‘YÖNETİMDE TOBB, TİM GİBİ KURULUŞLAR OLACAK’

Mega kentin özel bir yasayla kurulacağını anlatan Kılıçdaroğlu, “Merkezi yönetimden valisi atanacak. Ama yönetimi büyük ölçüde sivil toplum kuruluşlarından olacak. Kentte serbest ticaret bölgesi, organize sanayi bölgesi ve teknopark yerleşkesi olacak. Bu mega kent aynı zamanda bir bilim üstü olacak. Bilgi üretecek. Yönetiminde Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB), Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM), Uluslararası Nakliyeciler Derneği, Uluslararası Taşımacılık ve lojistik Hizmetleri üretenleri Derneği, Turizm Yatırımcıları Derneği gibi ekonomiyle doğrudan doğruya ilişkili olan pek çok kuruluş görev alacak.” diye konuştu.

20 yılda tamamlanacak olan proje maliyetinin 200 milyar dolar olacağını söyleyen Kılıçdaroğlu, “Bunun 40 milyar doları kamu, 160 milyar doları özel sektör tarafından karşılanacak. Dünyanın önemli kuruluşları buraya gelmek için yarışacaklar. Proje tamamlandığında ekonomiye yıllık 147 milyar dolarlık katma değer oluşturacak.” dedi.