Kongre ve Kültür Merkezinde düzenlenen CHP Malatya Olağan İl Kongresinde divan başkanlığına seçilen Özel, burada yaptığı konuşmada, öğretmen emeklisi bir anne ve babanın çocuğu olarak, CHP'de grup başkanvekilliği görevine getirildiğini anlattı.
CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba'nın Malatya'nın bir köyünden çıktığını vurgulayan Özel, şunları söyledi:

"Özcan Purçu da dün Meclis kürsüsündeydi, bütçe konuşuluyordu ben nöbetçiydim. Dedi ki 'Özgür abi bizim sorunlar ne zaman konuşulabilir?' Dedim ki 'şimdi konuşulur Özcan kardeşim. Bütçe devletin hem cüzdanıdır hem vicdanıdır. Çıkıp burada konuşabilirsin'. Çıktı o bütün Türkiye'yi sarsan konuşmayı yaptı. Dedi ki 'sadece Romanlar için değil tüm ezenler tüm ezilenler için sizden bütçe istiyorum' dedi. Özcan Purçu bir çadırdan çıktı, CHP'nin İzmir milletvekili oldu. Bahçıvanların torunları, köylülerin çocukları, çadırda doğmuşlar bu ülkede milletvekilliği yapıyorsa, bunu herkes bilsin ki bu önce Cumhuriyetin sonra Cumhuriyet Halk Partisi'nin başarısıdır." 

CHP'nin bütün kesimlere sahip çıktığını ifade eden Özel, "Türkiye'de bugün Romanlara sahip çıkan, Ezidinin yardımına koşan, Türkmen dağında PYD'nin veya Türkiye Suriye sınırındaki mücadelelerin çatışmaların sonucunda, Türkiye'ye sığınan Suriyeli çocukların da İŞİD vahşetinden kaçanların da yanına koşan Cumhuriyet Halk Partisi. Sivas'a giden de aynı zamanda Başbağlar'a giden de Maraş katliamını kınayan da Cumhuriyet Halk Partisi" dedi. 

Özel, Cumhuriyet Halk Partisi'nin Kuvayi Milliyecilerin Anadolu ve Rumeli Müdafai Hukuk Cemiyetlerini birleştirerek kurduklarını ve kurtuluşun partisi olduğunu kaydetti.

Türkiye'nin akli selimle yönetilmeye ihtiyacı bulunduğunu belirten Özel,  şu değerlendirmelerde bulundu:

"Türkiye'nin barışa, huzura, kardeşliğe ihtiyacı var. Cumhuriyet Halk Partisi olarak içinde bulunduğumuz bu zorlu süreçte bizim verilen görevin farkında olarak sırtımızdaki yükün ağırlığını her zamankinden çok hissederek bir yandan bu faşizme, bu dikta anlayışına, bu diktatörlük arayışlarına direnerek bir yandan basın özgürlüğü, insan hakları, demokrasi alanında verdiğimiz mücadeleyi hem Mecliste hem sahada, meydanlarda sürdürerek Türkiye için, Türkiye'nin yarınları için umut olmaya, yaşamak için yaşamaya, yönetmek ve Türkiye'yi yeniden hak ettiği güzel günlere kavuşturmak için hem direnmeye, mücadele etmeye, hem de yol göstermeye devam edeceğiz."

CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba da Suriye'den kaçan insanların Türkiye'ye geldiği gibi Cizre'den Silopi'den kaçan insanların da farklı bölgelere gittiğini ifade etti. 

Konuşmaların ardından, kongrede CHP Malatya İl Başkanı Enver Kiraz, oy çokluğuyla yeniden il başkanlığına seçildi.