AK Parti Çorum İl Başkanı Rumi Bekiroğlu, 17 Eylül 1961 tarihinde Adnan Menderes ve arkadaşlarıyla birlikte milletin iradesinin de idam sehpasında asıldığını söyledi.
Türk siyaset ve demokrasi tarihinin en önemli isimlerinden Adnan Menderes’in idamının demokrasi tarihine kara leke olarak geçtiğini belirten Rumi Bekiroğlu, halkın büyük desteğiyle iktidara gelerek 1950-1960 yılları arasında başbakanlık yapan, İstiklal madalyası sahibi Adnan Menderes’in 27 Mayıs darbesinin ardından 17 Eylül 1961 tarihinde idam edildiğini hatırlatarak, 27 Mayıs’ta önce hukukun katledildiğini kaydetti. Darbenin üzerinden 55 yıl geçmesine rağmen yaralarının hale sarılamadığını dile getiren Bekiroğlu, “Ortada bir suç yoktur. Ceza da yoktur. Cezayı verecek merci de yoktur. Aziz Menderes’in idamının tek sebebi yaşarsa kısa sürede yine iktidara gelir korkusudur. 27 Mayıs 1960 darbesi nereden bakarsanız bakın millet iradesine karşı yapılmış bir müdahaledir. İdam sehpasına çıkan da milletin ta kendisidir. Bürokrasinin sivil ve askeri kanatlarıyla devletin üzerine konumlandığı malum gelenek apaçık bir şekilde demokrasiye tahammül edememiştir. 1960 darbesi Türkiye’de darbelerin babası, siyasi kötülüklerin anasıdır. 1971, 1980, 28 Şubat, Balyoz, Yakamoz, eldiven gibi darbeler ve darbe planlarının ilham kaynağı 27 Mayıs 1960 darbesidir" dedi.
27 Mayıs darbesinin iki ay önce Batı’nın Türkiye’yi bölme projesi olan FETÖ’nün gerçekleştirmek istediği darbeye de ilham kaynağı olduğunu söyleyen Bekiroğlu, "Ülkemizin gördüğü bütün darbeler gibi 15 Temmuz kalkışma harekatı da 27 Mayıs’ın saçtığı pisliğin bir artığıdır. 15 Temmuz gecesi ülkemizi bölmek ve milletimizi esir etmek için planlanan hain tuzağı Başkomutanının emriyle yine milletin kendisi bozmuş ve hain emellere geçit vermemiştir. 27 Mayıs’ta Adnan Menderesi kurban edenler bu kez amaçlarına ulaşamamışlar ve milletin en büyük umudu olan Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ı alt edememişlerdir. 15 Temmuz gecesi milli iradeden vazgeçilemeyeceği bir kez daha bütün dünyaya gösterilmiş ve milletin şahlanışı karşısında vesayet odakları yeniden ülkeyi bölme fırsatı bulamamıştır" diye konuştu.
Menderes’in her zaman halk kahramanı olarak anılacağını dile getiren Bekiroğlu, "Camilerin ahıra dönüştürüldüğü, Kur’an öğrenmenin ve Ezan-ı Muhammedi’nin yasaklandığı, cenazeler için kefenlik bezin bulunamadığı, jandarma dipçiği ile vergi toplandığı bir dönem kapanmış, ’yeter söz milletin’ şiarının benimsendiği, kalkınan, zenginleşen, büyüyen, milli ve manevi değerleri sahiplenen yeni bir dönem başlamıştır. Adnan Menderes, Türkiye’nin demokratikleşmesine, kalkınmasına ve ilerlemesine eşsiz katkılar sağlayan, bu uğurda canını feda eden ve bu milletin onur mücadelesinin de bir kahramanı olmuştur. Onu ve arkadaşlarını haksız bir şekilde yargılayıp, idamına onay veren vesayet odakları ise tarihe kara bir leke olarak geçmişlerdir. Türkiye’nin demokrasi tarihine damgasını vuran, Cumhuriyetimize, demokrasimize, ülkemize ve milletimize yaptığı hizmetler dolayısıyla asla unutulmayacak, aziz milletimiz nezdinde her zaman bir halk kahramanı olarak anılacaktır. Bu vesileyle merhum Fatih Rüştü Zorlu ve Hasan Polatkan’ı da hayırla yad ediyor, değerli siyaset ve devlet adamı Adnan Menderes’i vefatının 55. yıl dönümünde saygı ve rahmetle anıyorum” ifadelerini kullandı.