Dünyanın pek çok bölgesinde yetiştirilen ve besin değeri açısından oldukça zengin bir bitki olan Kinoa, Çorum’da ilk kez Üyük Köyü’nde ekildi.
Alternatif ürün kültürünün yaygınlaşması ve Kinoa bitkisini Çorumlu çiftçilerle tanıştırmak için 10 dönümlük tarlasını örnek tarla olarak ayıran Üyük Köyü Muhtarı Ali Yalvaç, “Besin değeri ve pazar payı açısından yüksek bir katma değer içeren Kinoa’nın bölge çiftçisi açısından umut olacak.” dedi.
TÜRKİYE YENİ YENİ TANIYOR
Ziraat Mühendisi Mehmet Buğra Hazinedaroğlu, Çorum’da ilk kez ekimini gerçekleştirdikleri Kinoa bitkisini yaygınlaştırmak ve bölge çiftçisi başta olmak üzere tarım sektörüne daha çok kazandırmak için yola çıktıklarını, Türkiye genelinde 2 bin dönüm sözleşmeli arazide ekim yaparak. satın alma garantisi verdiklerini bildirdi.
ÇORUM’DA İLK KEZ ÜYÜK’TE
Üyük Köyü Tarım Danışmanı Ziraat Mühendisi Murat Koca’nın da eşlik ettiği ekim, köylüler tarafından da ilgiyle takip edilirken, gıda ve ilaç sektörü başta olmak üzere ciddi talep gören Kinoa’nın Çorum’la buluşması, katma değeri yüksek alternatif ürün konusunda umut verdi.
Tahıl ve benzeri ürünlerle kıyaslandığında yüzde 100 karlılık oranı bulunan ürünün işlenmemiş halinin taban fiyatının 5 TL olduğunu açıklayan Ziraat Mühendisi Hazinedaroğlu, dönüme ortalama 600 kilogram ürün alınabildiğini, Çorum’da yapılacak deneme ekimiyle birlikte, Çorum’a özgü rekoltenin ortaya çıkacağını ifade etti.
ASTRONOTLAR KİNOA İLE BESLENİYOR
Zengin içeriği, protein oranının yüksekliği ve gluten oranının sıfır oluşunun, uzay sektöründe görev yapan astronotlar açısından birinci derecede tercih edildiğini kaydeden Hazinedaroğlu, Kinoa’nın ayrıca çölyak hastalığı tedavisinde de önemli bir rol üstlendiğini dile getirdi.
Firma olarak Türkiye’nin rekoltesini artırıp, katma değeri yüksek olan Kinoa ile birlikte, dünya pazar payında daha çok söz sahibi olmayı ve Türk çiftçisine kazandırmayı hedeflediklerini aktaran Hazinedaroğlu, Kinoa’nın dünya mutfağında çok özel ve değerli bir yere sahip olduğunu aktardı.