Çorum’da siyasi partiler askeri darbe girişimini düzenledikleri ortak açıklamayla sert tepki gösterdi.
Çorum Belediyesi tarafından hürriyet Meydanı’nda düzenlenen ‘Demokrasi Nöbeti’ etkinlikte ortak bir açıklama yapan AK Parti, CHP, MHP, BBP, SP, Ülkü Ocakları, Alperen Ocakları ve sivil toplum kuruluşları yapılan darbe girişimine kınarken milli iradeye sahip çıktı. Türk bayrakları ile meydanı dolduran binlerce insan attıkları sloganlarla tepkilerini ortaya koydular.
Sivil Toplum Kuruluşları adına bir açıklama yapan Zeki Kanbur, Türkiye Büyük Millet Meclisi başta olmak üzere kurumlara bir saldırı tertip edildiğine dikkat çekerek, “Bu saldırı millete ve mecliste bizi temsil edenlere yapılmıştır. Millet buna gönlündeki iman, vatan sevgisi, birlik ve beraberlikte karşı koydu. Sonuca ulaştı. Allah birliğimizi, beraberliğimizi daim eylesin. Milletimize, İslam alemine kast etmek isteyenlere, bizi birbirimize düşürmeye çalışanlara fırsat vermesin. Bizler bir bahçede açan değişik renklerdeki çiçekler gibiyiz. Değişik görüşlerimizi, değişik düşüncelerimiz var. Ama bizler kardeşiz. Bir bütünün parçalarıyız. Ayrı düyünebiliriz ancak söz konusu vatan millet olduğu zaman burada olduğu gibi bir bütün ve beraber oluruz. Allah kardeşliğimizi, huzurumuzu bozmasın” şeklinde açıklamada bulunodu.
“İhanet şebekesinin kökü kazına, inlerin çıkarılarak başları ezilene kadar rehavet yok”
Belediye Başkanı Muzaffer Külcü, darbe girişiminde bulunan askerleri ihanet şebekesi olarak niteleyerek, bu şebekenin kökünü kazıyana ve inlerin başlarını çıkararak ezene kadar uyku ve istirahat ile rehavetin yok olduğunu söyledi.
Demokrasi nöbetine katılan siyasi partilerin il başkanları, yönetim kurulu üyeleri ve belediye başkanlarına teşekkür eden Başkan Muzaffer Külcü, “Bu fotoğraf önemli bir fotoğraf. Çok anlamlı bir fotoğraf. Her türlü hukuksuzluğa karşı bugün buradan dünyanın merkezinden hayır diye bağırıyoruz” dedi.
Hürriyet meydanını dolduran binlerce kişiyle ahitleşmek istediğini dile getiren Başkan Külcü, “Sizinle ahitleşmek istiyorum. Bir saat sonra, iki saat sonra, üç saat sonra yine burada olacağım. Sizlerle o zaman hasbihal edeceğim. Her geldiğimde demokrasiye, milletin geleceğine ve emanetine sahip çıkmaya söz veriyor musunuz? Gidip yatmak yok. Uyumak yok. Su uyur düşman uyumaz. Bunlar ihanet şebekesi bunların kökünü kazıyana kadar, inlerinden çıkarıp başlarını ezene kadar uyku yok. İstirahat yok. Rehavet yok. Dün akşam emanete el koymak için çıktık. Türkiye’nin 81 ilinde herkes emanetin sahibi benim. Dedi. Tankların önüne yattılar. Şehit oldular. Hainlere teslim olmadılar” diye konuştu.
“Bu coğrafya hainlere bırakılmayacak kadar kutsal bir coğrafya”
AK Parti Çorum İl Başkanı Rumi Bekiroğlu ise, dün demokrasiye bir pranga vurulmak istendiğini belirterek, “Dün bizim huzurumuzu, güvenimizi, istikrarımızı, bozmak isteyen gafillerin oyunları vardı. Bu oyunları milletimizin sayesinde bertaraf ettik. Çorum’umuz güzel bir bahçe. Bugün CHP’si ile, MHP’si ile, AK Partisi ile, BBP’si ile, Alevi ile,Sünnis ile, Kürdü ile, Muhaciriyle, Çerkez’iyle bir olmanın, iri olmanın diri olmanın en güzel fotoğrafını sergiliyorsunuz. Bize düşen görev sizlerin duygu ve düşüncelerini bu platformdan yansıtmaktır. Bu devlet, bu hükümetler sizlersiniz. Millet varsa biz varız. Gece-gündüz demeden milli iradenin yanında olduğunuz için teşekkür ediyorum. Bu coğrafya şüheda kanlarıyla yoğruldu. Bu coğrafyada emeğin, alınterinin, hakkın olduğu bir coğrafya. Anaların gözyaşları ile yoğruldu. Bu coğrafya, hainlere bedbahtlara, bu vatanı başkalarına peşkeş çekecek insanlara bırakılmayacak. Gafillere, hainlere bırakılmayacak kadar kutsal bir coğrafya. Biz bu coğrafyayı ana biliyoruz., Anadolu diyoruz. Bu coğrafyayı başkalarına peşkeş çekmek isteyenlerle savaşmaya, devam edeceğiz. Onların oyununu bozmak için her türlü çabayı göstereceğiz” şeklinde konuştu.
Tek bayrak, tek vatan tek, tek devlet dediklerini anlatan Bekiroğlu, “Bunun için iri olacağız, diri olacağız, Hep birlikte Türkiye olacağız. Sizin burada olmanız birilerinin uykularını kaçırıyor. Ne olursunuz düşmanların oyunlarına gelmeyelim. Birliğimizi, beraberliğimizi bozmayalım. Nasıl burada el ele tutuyorsak yeri geldiğinde hepimiz el ele tutuşmasını bilelim. Bizler bu ülkenin birer neferiyiz. Bu ülkenin birer fedaisiyiz. Bu ülke için canını seve seve verecek gençliğiz, yarınlarıyız, bugünüz” ifadelerini kullandı.
“Bu ülke için, devlet için, cumhuriyet için gerekirse ölüme varız”
Darbe girişimine sert tepki gösteren CHP İl Başkanı Hasan Suvacı da, ülke için, devlet için, cumhuriyet için meydanlarda olduklarını belirterek,”Gerekirse ölüme kadar varız. Devlet olarak, ulus olarak hepimiz huzurlu yaşamak istiyoruz” dedi.
Bu ülkenin, türkiye Cumhuriyeti’nin herkesin olduğunu vurgulayan CHP İl Başkanı Suvacı, “Hiç kimse bu devlet üzerinde kötü emellerini uygulamaya kalkmasın. Biz vatan söz konusu olduğunda her zaman birlikteyiz. Siyasi görüşlerimizi demokratik ortamlarda,. Kanunların öngördüğü şekilde sizlerin huzurunda kendimizi anlatarak sizlerden görev isteyerek bu işleri yürütürüz. Her türlü darbe her türlü şiddet bizim kuruluşumuzdan bu tarafa karşısında durduğumuz ilkedir. Hiçbir zaman darbenin, şiddetin yanında olmadık. Türkiye’nin çok büyük ihtiyaç duyduğu, barış içinde yaşamak istediği şu günlerde ordu içerisinde bir avuç askerin çıkıp darbe yapmaya kalkması milletin sabrını taşırdı. Söz konusu demokrasi olunca bizim millet parti farkı gözetmeksizin, hiçbirşey gözetmeden birlikte olduk. Allah birlik ve beraberliğimizi bozmasın. Atatürk, “Egemenlik kayıtsız, şartsız milletindir” diyor. Millet demokrasine, hükümetine, devletine, milletine sahip çıkmaktadır. Biz her zaman bu birlikteliğimizi devam ettireceğiz. Bir olacağız, iri olacağız, diri olacağız. Hiçbir zaman şu güzelliğimizi, muhabbetimizi, bozmayalım. Taşkınlıklara meydan vermeyelim. Çünkü hepimiz aynı geminin yolcularıyız. Hiçbirimiz birbirimizden farklı değiliz. Hepimiz ülke için, devlet için, cumhuriyet için canı gönülden burada varız. Gerekirse ölüme kadar varız. Devlet olarak, ulus olarak hepimiz huzurlu yaşamak istiyoruz” ifadelerini kullandı.
Basın açıklamasının ardından Belediye Başkanı Muzaffer külcü, Ak Parti Çorum İl Başkanı Rumi Bekiroğlu, CHP İl Başkanı Hasan Suvacı,sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri ve binlerce kişi valiliğe destek için yürüdü.