Çorum Damızlık Koyun ve Keçi Yetiştiricileri Birliği tarafından, Halk Elinde Akkaraman Irkı Koyunu ve Keçi Islahı projelerinde yer alan üyelere yönelik değerlendirme toplantısı düzenlendi.
Toplantıya İl Gıda ve Tardım Hayvancılık Müdürü Erkan Elfaz Ermiş, TUDKİYEB Merkez Birliği Muhasip Üyesi ve Çorum Damızlık Koyun ve Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı Şevket Avcı, Proje lideri Zooteknist Dr. Engin Ünay ve üyeler katıldı.
Çorum Damızlık Koyun ve Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı Şevket Avcı, Çorum’u küçükbaş hayvan merkezi yapmayı hedeflerini ve bu hedef doğrultusunda çalışmalarının devam ettiğini belirterek, "Çorumda küçükbaş hayvancılığının et, süt ve yapağı verimini yükselterek ilimizin küçükbaş hayvancılığının üretim merkezi haline gelmesini sağlamak, ilimiz içinde ve komşu illere iyi vasıflı damızlık hayvanlar yetiştirip pazarlamasını sağlamak birliğimizin esas hedefidir. Bu hedef doğrultusunda çalışmalarımız devam ediyor” dedi.
Amaçlarının hayvan üreticilerinin ellerindeki hayvanları daha iyi ıslah etmek olduğunu, birliğinde bu amaçla kurulduğunu dile getiren Avcı, “Halkımızın elindeki hayvanları ne kadar bilinçli şekilde ıslah edebilirsek ülkemiz ve Çorum ekonomisine o kadar büyük katkı sunacağız” ifadelerini kullandı.
2015 yılı destek ödemeleri hakkında da yetiştiricilere bilgiler veren Avcı, TAGEM’in bir çok ilde yürüttüğü bu projenin hayvancılık konusunda Cumhuriyet tarihinin ilk ve en kapsamlı ıslah projesi olma niteliği taşıdığını kaydetti. Avcı, yetiştiricilerden herhangi bir sorunla karşılaştıklarında kendilerine ulaşmalarını istedi.
Proje lideri Zooteknist Dr. Engin Ünay da, projenin amacının yerli hayvanların verimlerinin artırılması olduğunu belirterek, Çorum’un projenin başarıyla yürütüldüğü iller arasında yer aldığını belirtti.
Ünay, 5 yıldır devam eden Akkaraman ıslahı projesinde uygulanan ıslah programı ile 90 günlük kuzunun canlı ağırlık ortalamasının 20.71 kilodan 25.96 kiloya çıktığını açıklayarak, önümüzdeki 5 yılda bu ağırlığı 30 kilonun üzerine çıkarmayı hedeflediklerini sözlerine ekledi.