AK Parti Çorum Milletvekili Lütfiye İlksen Ceritoğlu Kurt, Rusya ve Türkiye arasında kültür köprüsü kurulması için harekete geçti.
Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın 9 Ağustos’ta Rusya’ya yapacağı ziyaret öncesi harekete geçen milletvekili İlksen Ceritoğlu Kurt, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’i Çorum’da ağırlamayı planladıkları projenin üzerinde çalışmalara başladı.
Milletvekili Lütfiye İlksen Ceritoğlu Kurt, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın 9 Ağustos’ta Rusya’ya giderek St. Petersburg’da Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’le görüşeceği belli olunca, bu kez yeni bir girişimle Çorum ile St. Petersburg arasında kültür köprüsü oluşturmak ve Erdoğan ile Putin’i birlikte Çorum’da ağırlamak üzere harekete geçti. Zira, Rusya Federasyonu ile Türkiye arasındaki soğukluk giderilmiş, iki komşu ülkenin ilişkileri hızla düzelme yoluna girmişti.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a hitaben bir yazı kaleme alan milletvekili Kurt, "Ülkeler arasında kurulan ikili ilişkilerde her zaman Kültürlerarası Diyalog kavramının önemli bir diplomatik yöntem olduğu düşüncesindeyim. Sizin de bu konudaki hassasiyetlerinizi göz önüne alarak ülkemizin Rusya Federasyonu ile ilişkilerinin artırılması ve tarihten gelen karşılıklı iyi ilişkiler içinde olma bilinci ile sizin gerçekleştireceğiniz ziyaret öncesinde uzun süredir üzerinde çalışılmasının olumlu sonuçlar vereceğini umut ettiğimiz bir projeyi Zat-ı Alilerinin dikkatine sunmak istiyorum" ifadelerini kullandı.
Yazıda, Çorum’da üç nesildir eczacı olan ailesinin kentin kültür hayatına destek olmak amacıyla kurulan müzeye verdikleri emeklerin kendisi için çok değerli olduğunu açıklayan Kurt, şu görüşlere yer verdi; “Bu nedenle müzenin gerektiği gibi kültür ve tarih hayatına hizmet etmesi amacıyla bu projede yer almasını çok arzu ediyorum. Müzemiz hem zengin bir arkeoloji koleksiyonu yanı sıra özellikle amcam tarafından çevre köylerden toplanan etnografik eserlerin yer aldığı bir de Somut Olmayan Kültürel Miras bölümüne sahiptir. Proje kapsamında Rusya’da bulunan eski Çarlık Müzesi içinde yer alan Osmanlı Dönemine ait ve hatta Rus Çarları tarafından kullanılmış Türk el sanatları eserlerinin de yer aldığı yaklaşık 100 parçalık bir koleksiyonun Türkiye’de sergilenmesi ve bu ürünlere ait bir kataloğun prestij eser formatında hazırlanması düşünülmektedir. Serginin içeriğine yukarıda bahsettiğim üzere Çorum Müzemizde sergilenen aynı dönemlere ait somut olmayan kültürel miras değerlerimizin yer aldığı ve hazırlanacak katalog için Hitit Üniversitesi’nin katkı vereceği bir çalışma yapılmasını uygun bulmanız ve himayenize almanız halinde gerçekleştirmek, hem Çorum hem St. Petersburg Müzesi arasında işbirliği kurularak görünürlük sağlamak ve sizin ve Rusya Devlet Başkanı’nın katılacağı bir açılışla kamuoyuna duyurulması Çorum için son derece önemli olacaktır. Açılış sırasında Çorum’un bir diğer önemli kültürel değeri olan tarihteki ilk Barış Antlaşması ve kadın erkek eşitliğinin de ilk kez gündeme gelmesini sağlayan Kadeş Barış Antlaşmasının altın bir replikasının hazırlanarak siz ve Rusya Devlet Başkanı’na hediye edilerek Rusya ve Türkiye’nin dostluğunun bir kez daha vurgulanacağı bir etkinliğe evsahipliği yapma imkanı olacaktır. Bu yıl Çorum’da yer alan Hitit Medeniyetinin başkenti Hattuşa’nın UNESCO Dünya Miras Alanı oluşunun 30.yıldönümü ve bu anlamda Hattuşa’nın bir turizm merkezi olarak gündeme gelmesi için çeşitli çalışmalar sürdürüyoruz. Hititler akademik alanda yapılan araştırmalarda Kafkas kökenli bir medeniyet olarak ortaya çıkıyor. Aynı zamanda hala Kafkaslarda yaşayan halklarla Hitit Medeniyeti arasında son derece kuvvetli bağlar olduğuna yönelik işaretler gözlenmekte. Kafkasya’dan Anadolu’ya göçen Hititlerin, Kafkasya ve dolayısıyla Rusya’da bulunan halkların kültürel motifleriyle derin ve önemli benzerlikleri bulunmakta. Bu vurgunun bu proje ile bir kez daha kültürel anlamda ortaya konmasının Rusya’nın turizm bakışına da bir alternatif oluşturmasını ve Rusya’dan gelen turist kafilelerinin Çorum ve özellikle Hattuşa ve diğer Hitit kentlerinin de turizm destinasyonları içinde yer almasına vesile olması yaptığımız tanıtım çalışmaları için önemli sonuçlar doğuracaktır düşüncesindeyim. Sizin himayelerinizde bu projenin gerçekleşmesi Çorum’un özellikle bir turizm destinasyonuna dönüşmesine vesile olacağı ve yerel halkın refahına katkı sağlayacağını umut ettiğimizi belirttir, saygılarımla takdirlerinize arz ederim"
Milletvekili Kurt, ayrıca tarihi ve kültür değerlerini öne çıkararak Çorum turizmini canlandırmak ve kültürel-sanatsal etkinlikleri artırmak amacıyla ciddi projeler üzerinde çalışıyor, Bu yıl, Hitit uygarlığının başkenti Hattuşa’nın, UNESCO Dünya Mirası listesine alınışının 30. yıldönümünün kutlanması da, bu doğrultudaki çabalara ayrı bir anlam kazandırıyor. Milletvekili Ceritoğlu Kurt’un, kültür ve turizm açısından Çorum’a büyük değer katacak olan projesi, insanlık tarihinin ilk yazılı barış antlaşması Kadeş’ten yola çıkarak, Çorum’da uluslararası nitelikte bir "Barış Çalıştayı" düzenlenmesine yönelik oldu. Hititler ile Mısırlılar arasında imzalanan Kadeş Barış Antlaşması’nın bir özelliği de, kadın ve erkek yöneticiler tarafından birlikte imzalanışıydı. Yani, tarihte belki de ilk kez, kadın-erkek eşitliğine işaret etmesiydi.
Konuyu Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a sunan Kurt, "Sayın Cumhurbaşkanım, Dünyanın bu dönemde en çok ihtiyacı olan ve sizin de her zaman üzerinde ağırlıkla durduğunuz Barış teması Çorum için özel bir anlam ifade ediyor. Milattan önce 13.yüzyılda Çorum’da imzalanan Kadeş Barış Antlaşması tarihin ilk yazılı barış antlaşması olup aynı zamanda kadın ve erkek Hitit yöneticilerinin birlikte imzaladığı bir antlaşmadır. Bu özellikler barış ve eşitlik sembolü olmasını sağlamaktadır. Bu vesileyle Zat-ı Alilerinizin himayesinde Hitit Üniversitesi’nin ev sahipliğinde ve Bilkent Üniversitesi koordinasyonunda yerli ve yabancı akademisyenler ile kültür insanlarının katılımıyla ’Barış, Eşitlik ve Kardeşlik’ temalı bir ödül ve sempozyumdan oluşan programın dünya barışına katkı sağlamasını ve sürdürülebilir bir kapsama dönüşmesini ve gençliğe yön vermesini umut ediyoruz. Sizin himayenizde böyle bir etkinliğin Çorum’a çok büyük değer katacağı düşüncesiyle uygun bulmanız halinde ivedilikle çalışmalara başlayacağımızı saygılarımla arz ederim" ifadelerini kullandı.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın bu projeye son derece sıcak baktığı ve Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın’a destek için gerekli talimatı verdiği öğrenildi. Bu çerçevede, Hitit Üniversitesi’nden bazı akademisyenlerin, Kültür Bakanlığı uzmanları ile birlikte Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde ön çalışmalara başladıkları da öğrenildi. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Kasım ayı başlarında Çorum’a geleceği, hem Barış Çalıştayı’na katılacağı, hem de Çorum’daki kamu kesimine ve özel sektöre ait bazı tesisleri topluca hizmete açacağı ifade edildi.