Çorum Valisi Necmeddin Kılıç, Çorum sanayisini çok ileri noktalara götürebilecek, sıçrama hamleleri yaptırabilecek çok güzel projeler ve hayallerinin olduğunu belirterek, “Çorum’da çok güzel şeyler olsun, Çorum zıplasın istiyoruz. Onlarca yılı bir yıla sığdıralım istiyoruz. Aklımızı, gönlümüzü, gücümüzü ortaya koyuyoruz” dedi.
Vali Necmeddin Kılıç, Organize Sanayi Bölge Müdürlüğü’nde bir basın toplantısı düzenledi. Belediye Başkanı Muzaffer Külcü, OSB Müdürü Yaşar Şahin, Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Çetin Başaranhıncal, OSB Yönetim Kurulu üyelerinin hazır bulunduğu ziyarette Vali Kılıç, OSB’deki çalışmalar ve Çorum’a ilişkin projeler hakkında bilgi verdi.
Çorum’a turizm, tarım ve hayvancılık ile sanayi alanında hamleler yaptırmaya hazırlandıklarını dile getiren Vali Kılıç, “Çorum, gelişmeye müsait illerimizden bir tanesi. Türkiye coğrafyasına baktığımızda da gelişme emareleri gösteren, hatta hızlı gelişmeyi yakalayabilecek illerimizden bir tanesi Çorum. Çorum’daki gelişme daha ileriye gitme, daha yaşanabilir bir il olma ve Türkiye sanayisinde, ticaretinde, ekonomisinde, turizminde, tarımında ve hayvancılığında hatırı sayılır bir il olma şansı elbette ki çok yüksek görülüyor. Çorum’da yapılacak çalışmalarımızı üç ana başlık altında yoğunlaştırmak istiyoruz. Alacahöyük, Hattuşa bölgesinin yer aldığı, başkent Ankara’ya çok yakın bir il. Dolaysıyla ilimizdeki turizm potansiyelinin yeterince değerlendirilmesi halinde şu an 50-60 bin civarında olan turist sayısının 500 bin ve daha yukarılara çıkması gerekiyor. Bunun için gerekli tedbirlerin alınması şart. Dolaysıyla turizm master planı çalışmamız var” diye konuştu.
Çorum’un tarım ve hayvancılıkta da şanslı bir il olduğunun altını çizen Vali Kılıç, şehrin coğrafik yapısının hayvancılığa çok müsait olduğunu belirterek, kentte sulanabilir tarım arazilerinin içerisinde su götürebilecek arazi miktarının artması gerektiğine dikkat çekti. Vali Kılıç, kırsal alandaki altyapı çalışmalarının tamamlanmasıyla da beraber kırsal alanı daha yaşanabilir, daha çok gelir elde edilebilir mekanlar haline getirdiklerinde köyden kente göçün duracağını, hatta tersine çevirmenin de mümkün olacağını kaydetti.
Çorum’un sürükleyici sektörünün sanayinin olması gerektiğini anlatan Vali Kılıç, “Çorum Türkiye’de sanayide bir marka. Ürettiği bazı makineler, bazı alanlarda teknoloji üretmektedir ve Türkiye’de tektir. Çeşitli tarımsal makinelerin üretilmesi araç motorları, araçların iç dizaynı gibi hususlarda çeşitli civar illerden ilimize ve sanayimize müracaatlar olmaktadır ama sanayiyi ana motor, ana lokomotif haline getirmek ve Çorum’u daha güzel günlere taşıyabilmek için de elbette ki Organize Sanayi Bölgesi’nde yapılacak çalışmalar büyük önem taşıyor. Organize Sanayi Bölgesi’yle ilgili çok güzel çalışmalar yapılmış, iyi bir OSB yönetimi, iyi bir sekreterya bulduk. Yönetimdeki arkadaşlarımızın Çorum’un ortak sorunlarını bilen, onları aşmak için gayret eden ve bunun için de fedakarlıktan kaçınmayan bir yapıda olduklarını gördük ve bu bizi çok mutlu etti. Gerek belediye başkanımız, gerekse OSB yönetim kurulu üyeleri sanayiyi daha ileriye götürme noktasında takdir edilecek bir azimle enerji sahibi. OSB’yi çok daha ileriye götürme azim ve kararlılığında, arzusundayız. Çorum OSB, teşvik sıralamasında Türkiye’de dördündü grup iller arasında. Bu yatırım OSB’ye yapılırsa beşinci grup illerin teşvikleri verilmektedir. Bunlar da yatırımcıya çok ciddi avantajlar getirmektedir. Çorum OSB’de tahsis edebilecek boş parsel artık kalmamıştır. Tevsi alanındaki, genişleme alanındaki çalışmalarımız, ihaleler, altyapı çalışmaları oldukça iyi bir şekilde dizayn edilmiştir. Başarılı bir şekilde sürmektedir. Çok sayıda yatırımcının talebini karşılayabilmek için yeni hizmete açtığımız alandaki altyapı çalışmalarını bitirmek ve buradaki tahsisleri de süratle yapmak durumundayız. Üretilen yeni parseller ve bu parsellerin yatırımcıya tahsisi ile beraber Çorum’un milli gelirden aldığı payın daha da artacağını ve şu an koruduğumuz ihracat - ithalat dengesinde ihracat lehine olan farkın daha da açılacağını, böylelikle ilimizin yarınlara daha güçlü bir şekilde taşınacağını düşünmekteyiz” ifadelerini kullandı.
Şu anda Çorum sanayisini çok ileri noktalara götürebilecek, sıçrama hamleleri yaptırabilecek çok güzel projeleri, hayalleri olduğunu dile getiren Vali Kılıç, “Bunlar olgunlaştıkça kamuoyu ile paylaşacağız. Çorum’da çok güzel şeyler olsun, Çorum zıplasın istiyoruz. Onlarca yılı bir yıla sığdıralım istiyoruz. Aklımızı, gönlümüzü, gücümüzü ortaya koyuyoruz. Bu ile ve bu ilin yarınlarına, çocuklarımıza, torunlarımıza daha iyi bir gelecek bırakmamak için, alanı boş bırakmadan, tüm alanı doldurarak planlamaya, planladıklarımızı da icra etmeye gayret ediyoruz. İlerde kamuoyu ile paylaşabileceğimiz çok güzel projelerimiz olacak. Çorum’da çok güzel bir kadro var. Bu kadro çok büyük işler başaracaktır” sözleriyle konuşmasını tamamladı.