“Televizyonun siyah beyaz olduğu veya renkliye yeni geçilen yıllarda T.R.T kanallarında H.Arif Bey, Osmancık(Kuruluş) 4.Murat, Aliş ile Zeynep, Küçük Ağa Bir Adam Yaratmak Denizin Kanı(Yönetmen Yücel Çakmaklı) gibi dizileri ve N.Fazılın eseri Reis Bey (Yönetmen Mesut Uçakan)  filmlerini anımsadım. Bize ait diziler ve filmlerle daha mutluydu sanki bu toplum. Mutluydu çünkü senaryolar iyi seçilirdi ve yazarın eserine sadık kalınırdı. O yıllarda biraz merakla, biraz da yadırgayarak izlenen birde yabancı dizi Dallas vardı.



Bu güne baktığımızda, özel televizyon kanallarının çoğalması renkli ekranlarla, seyir kültürümüzün de değiştiğini görüyoruz”.
Eski bir mden aldığım bir alıntıyla yazıma girdim, bakalım neler değişmiş.


T.R.T ekranlarında yayına giren Diriliş”Ertuğrul” ve Filinta dizileri, seyircisini ekran başına çekmeyi başardı.


Aslında ekrandan kaliteli diziler sunulduğunda insanımız bunu anlıyor ve zevkle izliyor.


Diriliş”Ertuğrul”un yönetmenliğini Metin Günay, Filinta’nın yönetmenliğini Kudret Sabancı yapmaktadır. Başta T.R.T olmak üzere bu iki yönetmeni ve ekibini kutluyoruz.


Diriliş”Ertuğrul” dizisinden biraz bahsedelim; yapımını Tekden Film’in, senaristliğini ve yapımcılığını Mehmet Bozdağ yapıyor. Konusu;13.yüzyılda Ertuğrul Bey ve Alp’lerinin Tapınakcılarla,Moğollar ve acımasız küçük beyliklere karşı verdiği mücadeleyi ve Osmanlı Beyliğini kurma sürecini konu alıyor.Yönetmenliğini yapan Metin Günay’ı Süper Baba dizisi,Gerilla ve Ekmek Teknesi dizilerinden tanıyoruz.


Yapımcı Mehmet Bozdağ’ise;1983 doğumlu olup,Tekden Filmin kurucu ortağıdır.Daha önce Gönül Hırsızı adlı dizinin yapımcılığını yaptı.Yine Ustalar,Alimler ve Sultanlar filminin hem senaristliğini ve yapımcılığını üslendi.


Diriliş”Ertuğrul” dizisinde hiçbir fedakârlıktan kaçınılmadığı gibi ayrıntılar iyi ele alınmış.1071 de Türklerin Anadolu’ya gelişinin ardından 1096 da başlayan Haçlı Seferleri ve 1243 Kösedağ Savaşı ile Moğol istilasında Türklerin galip gelişinin ve Osmanlı Medeniyetinin nasıl hâkim olduğunu, tarihin akışını değiştiren bir avuç kahraman adamın hikâyesini duyuyoruz, Yapımcı Mehmet Bozdağ’dan.


Bu dizi için binin üstünde kostüm dikildiğini,60 kişilik dekorcu ve sanat ekibi 4 ay geceli gündüzlü çalışmış ve 4000 metre kare kumaş kullanıldığını öğreniyoruz. Dizideki atların özel seçilmesi, dizi çekimleri başlamadan önce 3 ay boyunca ana karakterler ve figürasyonlar bizzat proje için iyi hazırlanmışlar.


MEKÂN SEÇİMLERİ


Dizinin hazırlık süreci Şubat 2014’te başlamış olup, 5 ay gibi bir süre içerisinde hikâye ve çizimleri tamamlanan dizinin çizim çalışmalarını Moğolistanlı Gambat’a yaptırılmış.


Riva ve Beykoz Kundura Fabrikasına iki plato kurulmuş. Kayı Obası Riva’da yeniden şekillendi. Riva’daki plato, orijinalliğine sadık kalınarak yapılan 600 metrekarelik Süleyman Şah otağı ve çok sayıda çadırla birlikte 40.000 metrekare alanda kurulmuş. Set alanında ayrıca farklı ölçülerde oba dükkânları, kilim hane, otağ meydanı ve talimhane bulunmaktadır.


Beykoz Kundura Fabrikasında 6000m2 kapalı alana Halep, Halep Sarayı, arz odası, konuk odaları, zindanlar, koridorlar, Karatoygar mekân, Selçuklu kasrı, tapınakçılar salon ve odaları, tekke ve çadır iç düzenleri yapıldı.


Kundura Fabrikasının 5000m2 lik açık alanına Halep çarşısı, kale içi, Süleyman Şah çadır içerisi, Tapınakçıların zindanı ve ibadethanesi inşa edildi. Bunlar bizim başlangıç sürecinde öğrendiğimiz bilgiler, çekimler sürerken eklemeler olabilir.
KİMLER ROL ALDI


Engin Altay Düzyatan(Ertuğrul Gazi),Serdar Gökhan(Süleyman Şah)
Mehmet Çevik(Deli Demir),Kaan Taşaner(Gündoğdu) ,Serdar Deniz(Titus)
Hakan Vanlı(Kurtoğlu),Esra Bilgiç(Halime Hatun),Didem Balçın(Selcan)
Hülya Darcan(Hayme Ana),Turgut Tunçalp(Afşin)Cengiz Coşkun(Turgut Alp)
Can Kahraman (Kara Toygar) Sedat Savtak(Numan)Gökhan Atalay(Şehabettin)
Mehmet Emin İnci(El Aziz) Levent Öktem(Üstad-ı Azam)Gökhan Karacık (Derviş) 
Burak Temiz(Yiğit Alp)Hamit Demir(Akçakoca) ismini sayamadığımız birçok değerli isim.
Geniş kadrosu ve karakterlerin tam uyum sağladığı dizi, kurgusuyla, fon müziği ile görüntü kalitesi ve güçlü senaryosuyla izleyiciyi ekranlara bağlamasını bildi.
Aynı zamanda tarihimize ışık tutan Diriliş”Ertuğrul” dizisi T.R.T ekranlarında seyircinin gönlünü fethetti. Başta T.R.T olmak üzere ve diziye emeği geçen herkese teşekkürler!