Türkiye Halk Sağlığı Kurumu Başkanlığı ve Çocuk Ergen Daire Başkanlığı Diyarbakır İl Eğitim Ekibi tarafından 4. Yenidoğan Canlandırma Programı (NRP) Özel Bağlar Hastanesi’nde başladı.
Eğitime Özel Bağlar Hastanesi Kurumsal Direktörü Uz. Dr. Turan Odabaşı, Başhekim Dr. Lokman Taş ve kentteki hastanelerde görevli sağlık çalışanları katıldı. Eğitimde hastane çalışanlarına Türkiye Halk Sağlığı Kurumu Başkanlığı ve Çocuk Ergen Daire Başkanlığı Diyarbakır İl Eğitim Ekibi tarafından, “Yenidoğan Canlandırma Programı”, sinevizyon ve maketlerle anlatıldı.
“TÜM DÜNYADA 4 MİLYON YENİDOĞAN ÖLMEKTE”
Özel Bağlar Hastanesi Kurumsal Direktörü Dr. Turan Odabaşı, tüm dünyada yılda 4 milyon yenidoğan öldüğünü belirterek, “Dünyada olduğu gibi ülkemizde de asfiksi temel bir neonatal sorun olmayı sürdürmektedir. Her sağlık kuruluşunda her an neonatal resüsitasyon gereksinimi doğabilmektedir. Doğumu izleyen dakikalar bebeğin uterus dışındaki yaşama uyum sağlamasına yardım edilmesi gereken kritik dakikalardır. Bu ise doğum odasında uygun gereçlerin her an hazır olmasıyla birlikte, burada çalışan sağlık personelinin yenidoğan resüsitasyonunda becerikli olmalarını ve bir ekip olarak uyumlu çalışabilmelerini gerektirir. İl Sağlık Müdürlüğümüz yönetiminde biz sağlık çalışanlarına bu eğitimin verilmesi için emeği geçen herkes bu nedenle en kutsal görevi yerine getirmektedir" dedi.
“EĞİTİM DOĞUM ODASINDAKİ HERKESİ HEDEFLİYOR”
Doğum odasındaki herkesi hedefleyen eğitim programının önemini anlatan Odabaşı, “Ülkemizde doğumda gelişebilecek yenidoğan mortalitesini ve asfiksinin yol açacağı sekelleri en aza indirebilme konusunda önemli bir yer tuttuğu gerçektir. Neonatal döneme yönelik yürütülen NRP ve diğer çalışmalar sonucunda bebek ölüm hızı binde 7,8’e, neonatal ölüm hızı ise binde 4,2’ye düşmüştür” diye konuştu.