Dicle Elektrik Dağıtım Mardin İl Müdürü Memet Bulut, hayata geçirilen “Örnek Köy Projesi” kapsamında 9 milyon 670 bin lira yatırım yapılarak 29 köye ait elektrik şebekesinin tamamen yenileneceğini söyledi.
Dicle Elektrik Dağıtım, tüketilen enerjinin kayıt altına alınabilmesi için önce pilot bölgelerde başlattığı “Örnek Köy Projesini” yaygınlaştırıyor.
Proje kapsamında, ihtiyacı karşılayamayan eski köy şebekeleri tamamen yenilenirken, özelliğini yitirmiş ağaç direkler, beton olanlar ile değiştiriliyor, köylerde aydınlatma çalışması yapılıyor ve ihtiyaca göre trafoları yenileniyor. Dicle Elektrik Mardin İl Müdürü Bulut, Örnek Köy Projesi kapsamında elektrik şebekesi yenilenen bütün köylerde direkler arasına çıplak alüminyum iletkenli hava hatlar yerine, daha güvenli ve uzun ömürlü olan “Alpek” diye isimlendirilen kapalı kablolar kullanıldığını açıkladı. Bulut, “Kullandığımız alpek kablolar sayesinde rüzgârlı havalarda kabloların birbirine değerek arıza oluşması veya kopması gibi sorunları da tamamen ortadan kaldırıyoruz” dedi.
"9.6 milyona 29 köyün şebekesi yenileniyor"
Örnek Köy Projesi kapsamında toplam 29 köyün elektrik şebekesinin baştan aşağı yenileneceğini açıklayan İl Müdürü Bulut, bunun için 9 milyon 670 bin liralık yatırım yapılacağını bildirdi. Bulut, Savur ilçesine bağlı Dereiçi, Tokluca, Bengisu ve Yenilmez köyleri ile merkez Artuklu ilçesine bağlı Akbağ köyündeki şebeke yenileme çalışmalarının tamamlandığını aktardı. Bulut, Midyat’a bağlı 22 ve Savur’a bağlı 2 köy olmak üzere 24 köyde ise şebeke yenileme çalışmalarının devam ettiğini, Savur ve Dargeçit ilçelerine bağlı 8 köyde ise şebeke yenilenmesi konusunda planlama yaptıklarını belirtti.
“Yatırımlardan şirket de memnun, müşteri de”
İl Müdürü Bulut, gerçekleştirilen yatırımlar sonucunda elektrik şebekeleri tamamen yenilenen ve daha önce yapı içerisinde bulunan sayaçları direk üstü panolara yerleştirilerek tüketimlerini kayıt altına alınan köylerdeki müşterilerine, eskiye oranla daha sağlıklı ve kesintisiz enerji, vermeye başladıklarını ifade ederken ise, “Dağlık bölgelerde bulunan köylere dahi bu hizmetleri götürüyoruz. Yatırımlardan ve sağladığı olumlu sonuçlardan hem enerji şirketi olarak biz, hem de köylerdeki müşterilerimiz memnun” dedi.