Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi DİSKİ Genel Müdürlüğü, merkez ilçelere bağlı kırsal mahalle okullarındaki öğrencilere yönelik suyun bilinçli kullanımı konusunda farkındalık yaratmak amacıyla eğitim çalışması başlattı.

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi DİSKİ Genel Müdürlüğü, suyun bilinçli bir şekilde kullanılması amacıyla okullardaki eğitim çalışmalarına devam ediyor. İlki Bağlar ilçesine bağlı Deve Geçidi İlkokulu’nda gerçekleştirilen eğitim çalışması, ardından Batı Çanakçı, Yeşildallı, Yeni Özerli ve Batı Karakoç ilkokullarında devam etti. Çocuklarla sınıflarında bir araya gelen DİSKİ yetkilileri, çocuklara ilk önce DİSKİ Genel Müdürlüğü tarafından hazırlanan “Suyun Gözyaşları-Su Damlası Kardeşliğinin Öyküsü” adlı animasyon filmini izletti.

“Diyarbakır’ın suyu kaliteli”

DİSKİ yetkilileri, film gösteriminin ardından çocuklarla interaktif bir sohbet gerçekleştirdi. Yetkililer, suyun yaşam için önemini, suyun neden korunması gerektiğini anlattılar. DİSKİ Genel Müdürlüğü’nün yaptığı çalışmaları anlatan yetkililer, zaman zaman çocuklara sorular sordu, çocukların sorduğu sorulara cevaplar verdi. Yetkililer, suyun kesintisiz akması için DİSKİ Genel Müdürlüğü çalışanlarının aralıksız çalıştığını ifade ederek, kentte su verebilmek için suyun önce Dicle Barajı’ndan alınarak 32 kilometrelik bir isale hattı ile İçme Suyu Arıtma Tesisi’ne ulaştırıldığını, ardından kentteki depolardan mahallelere içme suyu şebekeleri aracılığıyla dağıtıldığını söyledi. Dünyanın ve Türkiye’nin pek çok kentinde içme suyu sıkıntısı bulunduğunu kaydeden yetkililer, buna karşın Diyarbakır’ın musluklarından çok kaliteli ve güzel bir suyun içildiğine dikkat çekti.

“Ebeveynlerimizi uyaralım”

Özellikle ebeveynlerin suyun doğru kullanımı konusunda uyarılması gerektiğini söyleyen yetkililer, “Ailelerimizi suyun doğru kullanılması konusunda uyaralım. Örneğin annemize çamaşırların çamaşır makinesinde yıkanması gerektiğini, banyo yapmak yerine duş almanın daha az su harcamak olduğunu anlatalım. Özellikle yaz aylarında anne babalarınız bahçe sulaması yaparken onları uyaralım. Anne babalarımıza balkonu yıkamak yerine silmenin daha doğru bir davranış olduğunu anlatalım" diye konuştu.

“Suyumuzu koruyalım”

Yetkililer, çocukların suyun korunması için üzerine düşen görevleri olduğunu da hatırlatarak, “Dişlerimizi fırçalarken, yüzümüzü yıkarken musluğu açık bırakmamaya dikkat edelim” dedi.

Sunumun ardından DİSKİ Genel Müdürlüğü yetkilileri, içinde çocuklar için hazırlanan materyaller ve malzemelerin olduğu çantaları çocuklara hediye etti.