Diyarbakır'ın Sur ilçesinde, üç yıl önce 2 polisin şehit düştüğü terör saldırısında yaşamını yitiren eski Diyarbakır Baro Başkanı Tahir Elçi, düzenlenen törenle anıldı.

Diyarbakır Adliyesi önünde toplanan bir grup avukat, terör saldırısının gerçekleştirildiği Dört Ayaklı Minare'nin bulunduğu Yenikapı Sokağı'na kadar yürüdü.

Burada düzenlenen törende, terör olaylarında zarar gören Dört Ayaklı Minare'ye dikkati çekmek amacıyla Elçi'nin ölümünden hemen önce yaptığı basın açıklamasındaki konuşması hoparlörden dinletildi.

Baro Başkanı Cihan Aydın, Elçi'nin tarihi ve kültürel mirasın korunması pahasına canını verdiğini söyledi.

Elçi'nin "Diyarbakır sevdalısı" olduğunu dile getiren Aydın, şöyle konuştu:

"Elçi'nin mücadelesi, salt bölge halkının sorunları ile sınırlı kalmamış, Türkiye halkının yaşadığı hak ihlallerine de kayıtsız kalmayarak mücadelesini sürdürmüştür. Her alanda temel hak ve özgürlüklerin güvence altına alınması, insanların daha demokratik, daha adil ve daha özgür şartlarda yaşaması için çalışmalar yürütmüştür."

Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığınca başlatılan soruşturmayı takip ederek, failleri yargı önüne çıkaracaklarını kaydeden Aydın, "Sevgili Tahir Elçi, seni hep iyilikle, uğruna hayatını verdiğin barış, demokrasi ve kardeşlik çağrınla anımsayacağız, anacağız." dedi.

Açıklamanın ardından Elçi'nin öldürüldüğü yere karanfil bırakıldı.

Anma etkinliğine, Elçi'nin eşi Türkan Elçi, CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, HDP Milletvekilleri Adnan Selçuk Mızraklı ve Musa Farisoğulları da katıldı

Mezarı başında anıldı

Diyarbakır'ın Sur ilçesinde, terör saldırısı sonucu yaşamını yitiren eski Diyarbakır Baro Başkanı Tahir Elçi, ölümünün üçüncü yılında mezarı başında anıldı.

Merkez Bağlar ilçesindeki Yeniköy Mezarlığı'nda düzenlenen anma töreninde, dua edildi, Elçi'nin mezarına karanfil bırakıldı.

Törene katılan İzmir Baro Başkanı Özkan Yücel, Elçi'nin hayatını kaybetmesinden duydukları üzüntüyü dile getirdi.

"İnsan hakları ve demokrasi mücadelesinin yılmaz bir savunucusu ile aynı yerde bulunmak için geldik." diyen Yücel, Elçi'nin yıllarca faili meçhul cinayetlerin faillerini bulmak için mücadele ettiğini belirtti.

Yücel, "Hem Tahir'in dosyasını hem de düşlerini sahipsiz bırakmayacağız." diye konuştu.

Törene, Elçi'nin eşi Türkan Elçi, CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, HDP Milletvekili Adnan Selçuk Mızraklı, Diyarbakır ve bazı bölge barolarının başkanları ile üye avukatlar ve sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri katıldı.

Sur ilçesinde, 28 Kasım 2015 tarihinde Diyarbakır Barosu tarafından, terör olaylarında zarar gören Dört Ayaklı Minare'ye dikkati çekmek amacıyla basın açıklaması düzenlenmiş, açıklamanın ardından teröristlerin saldırısı sonucu polis memurları Ahmet Çiftaslan ve Cengiz Erdur şehit olmuş, çıkan olaylarda Tahir Elçi hayatını kaybetmişti.