Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi, kentin önemli kavşaklarının duvarlarını çiçeklerle renklendiren “duvar bahçe” uygulamasına devam ediyor. Belediye, bu kapsamda Seyrantepe Köprülü Kavşağı ile Ofis Alt Geçitte oluşturduğu duvar bahçeye ve Şeyh Sait Meydanı’ndaki saksılara binlerce mevsimlik çiçek ve çalı dikimini sürdürüyor.
Büyükşehir Belediyesi Park Bahçe ve Yeşil Alanlar Daire Başkanlığı, geçen yıl Diyarbakır Şehirlerarası Terminal İşletmeleri (DİŞTİ) ve Koşuyolu Parkı’nda başlattığı duvar bahçe çalışmalarını, bu yıl Ofis Alt Geçit, Şeyh Sait Meydanı ve Seyrantepe Köprülü Kavşağı’nda sürdürüyor. Ekipler, duvar bahçe çalışmalarında, Seyrantepe Köprülü Kavşağı’ndaki 34 panele 6 bin 528 çıtır çalı, Ofis Alt Geçit’e 2 bin 240 bodur hanımeli ve mavi çim, Şeyh Sait Meydanı’na ise 10 saksı içinde bulunan askılı ağaca 2 bin 400 adet yıldız ve kadife bitkileri yerleştirdi.
“Beş noktada çalışma yürütülüyor”
Damlama sistemiyle sulanacak duvar bahçe uygulaması hakkında bilgi veren Park Bahçe ve Yeşil Alanlar Daire Başkanı Samet Uçaman, uygulamanın geçen yıl kentte başlatıldığını, bu yıl da devam ettirildiğini ifade etti. Duvar bahçe uygulamasında yaklaşık 10 bin mevsimlik bitki ve çiçek kullanıldığını kaydeden Uçaman, çalışmaların Ofis Alt Geçit, Seyrantepe Köprüsü, Koşuyolu Parkı, DİŞTİ ve Şeyh Sait Meydanı’nda yürütüldüğünü bildirdi.
Şeyh Sait Meydanı’nda yapılan uygulamanın diğer duvar bahçelerden farklı olduğuna dikkat çeken Uçaman, kürelere saksılar içinde mevsimlik çiçeklerin yerleştirildiğini ve sulama sisteminin farklı olduğunu söyledi. Çalışmalarda bitkilerin, çalı ve mevsimlik çiçek olmak üzere iki bölümde değerlendirildiğini kaydeden Uçaman, “Mevsimlik çiçekler, mevsimsel olarak değişebilen çiçeklerdir. Tabi çalı gruplarını da özellikle denedik, eğer ciddi bir sıkıntı oluşmazsa bundan sonraki çalışmalar biraz daha çalı üzerinden olacak. Çünkü çalı bitkileri, her zaman yeşil olarak kalan bitkilerdir. O yüzden bu yıl iki yöntemi de denedik” dedi.
“Damlama sistemiyle sulanıyor”
Ofis Alt Geçit, Seyrantepe Köprüsü, Koşuyolu Parkı, DİŞTİ’deki duvar bahçe uygulaması ile Şeyh Sait Meydanı’nda yeni uygulamaya başlanan saksı ağacının sulama sistemleri hakkında da bilgi veren Uçaman, “Sulama sistemi damlama sulamadır. Bu bitkilere günde yaklaşık 20-25 dakikalık sulama yetiyor. Şeyh Sait Meydanı’nda yapılan sistem biraz daha farklıdır. O biraz daha yoğunlaşmalı, buhar şeklinde verilen bir sistemdir” ifadelerinde bulundu.