Diyarbakır’ın Kulp ilçesinde ipekböcekçiliği yapılan bazı köylerde ilkbahar aylarında görülen dolu ve kırağı gibi olumsuzlukların, yaş koza rekoltesinde geçen seneye kıyasla yüzde 10-15 düşüşe yol açacağı belirtildi.
Kulp ilçesi Akdoruk Mahallesi muhtarlığı sınırları içerisinde özelikle koza olarak üretim elde ettikleri dut ağaçlarının yaprakları, ekili araziler, meyve ve sebze bahçelerinde geçtiğimiz günlerde etkili olan dolu yağışının ardından zarara uğradı. Akdoruk Mahalle Muhtarı Veli Tutuş, geçtiğimiz Cuma akşamı aşrı yağan dolu nedeniyle büyük zarara uğradıklarını söyledi. Tutuş, "Zaten maddi durumlarımız iyi değil. Geçimlerimizi zor şartlar altında sağlamaktayız, bir de bu doğal afeti yaşayınca hiç bir şeyimiz kalmadı. Mağdur durumdayız. Özelikle en büyük geçim kaynağımız koza üretimi idi. Bu yıl koza üretimimizde yüzde 80 oranında zarar gördük ve koza üretemeyecek seviyeye geldik“ dedi.
Akdoruk köylülerinden Hüsamettin Kılıç ise, ilk defa böyle ceviz tanesi büyüklüğünde dolu yağdığına tanıklık ettiğini ve yağan doludan dolayı tüm dut ağaçlarının yapraklarının zarar gördüğünü söyledi.