Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, toplu açılış törenine katılmak üzere Diyarbakır'a geldi. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın ilk olarak Merkez Camii ve Külliyesi’nin temel atma törenine katıldı. Öte yandan Valilik önünde toplanan kalabalık, Erdoğan'ı bekliyor.

Resmi uçak ile havalimanına inen Erdoğan, yerel kıyafet giymiş iki çocuk tarafından karşılandı. Erdoğan, Cumhurbaşkanlığı'na ait otobüsle şehir merkezine hareket etti. Geniş güvenlik önlemlerinin alındığı yol güzergahında 10 metre arayla polisler dizildi, bir helikopterin konvoyun üstünde alçaktan uçtuğu görüldü.

Uluslararası basından yoğun ilgi

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Diyarbakır ziyaretini uluslararası haber ajansları da takip ediyor. Reuters ve Amerikan Associated Press (AP) haber ajansları, bugün kentte çekilen fotoğrafları dünyaya geçiyor.

Erdoğan ve Türk bayrağı asılan bir binanın önünde yürüyen kadınların yer aldığı kare, dikkat çekiyor.

'Eya' önünde fotoğraf çektirmek istedi

BBC, bugün Diyarbakır'dan geçtiği haberde, afiş ve pankartlarda AK Parti'nin diğer partilere göre açık ara önde olduğunu bildiriyor.  Şehrin hakim rengi, mavi, beyaz, turuncu ve kırmızı. Halihazırda 'Evet' müziklerinin yükseldiği otobüslerin görünürlüğü de, CHP ve HDP'nin otobüslerinden daha fazla. BBC muhabirine göre, 'evet' kampanyasında hedef kararsız seçmenlerin oyunu almak.

Hani ilçesinden Diyarbakır merkeze gelen İbrahim Halil Dalbudak, Zaza olduğunu belirterek BBC muhabirinden özellikle Zazaca evet anlamındaki 'Eya' kelimesi önünde fotoğrafını çekmesini istiyor. Heyecanla 'Türkiye'nin eski gücüne kavuşması için, bütün Avrupa ve dünyaya adalet yayılabilmesi için' evet oyunu kullanacağını söylüyor.

Üniversite öğrencisi arkadaşı Mücahit Yalçın ise, geçmişte yaşanılanların tekrarlanmaması için 'evet' demeyi uygun gördüğünü ifade ediyor.

Diyarbakır'da ana yollara da Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın posterleri ve Türk bayrakları asıldı. Kentin birçok yerindeki pankartlarda ise, 'Diyarbekir'e hoşgeldiniz', 'Bizler 15 Temmuz nöbetçileri, 16 Nisan evetçileriz' gibi ifadeler var.

Ayrıca reklam panolarında da benzer mesajlar bulunuyor. Cumhurbaşkanı, 285 milyon liralık maliyeti bulan yatırımların kurdelesini kesecek.

Helikopterler uçtu

Doğan Haber Ajansı, kentte olağanüstü güvenlik önlemleri alındığını bildiriyor. Diyarbakır'a çevre illerden takviye polis birlikleri geldi, Erdoğan'ın geçiş yapacağı yollarda belirli aralıklara ekipler konuşlandırıldı ve kontrol noktaları oluşturuldu. Bazı caddelerin trafiğe kapatıldığı kentte, polis helikopteri de gökyüzünde uçtu.

İşte konuşmasından satır başları:

Bu PKK yanlıları iki de bir diyor ki barış, barış elinde silah gezenle barış olur mu? Lafla barış olur mu?

Barışın fedaileri, özgürlüklerin fedaisi biziz. Bundan sonra da böyle olacak.

Biz bu şehrin güzel insanlarını Allah için sevdik. Diyarbakır'a aşkla tutkuyla hizmet ediyoruz. Tarihinle, medeniyetinle her şeyinle başım üstüne Diyarbakır.

Bu kardeşiniz ülke yönetiminden sorumlu olduğu sürece size kimse dokunamaz. Sizin hakkınıza, hukukunuza el uzatmaya çalışan karşısında  beni ve arkadaşlarımı bulur. Diyarbakır Türkiye'nin mührüdür. Bizim geçmişimiz gibi geleceğimiz de ortak. 

Diyarbakır beni mahcup etmeyecek değil mi? Allahınıza kurban sizin. Dİyarbakırlı kardeşlerimin kafasını bulandırmak isteyenler oldu.

Diyarbakır'a yanlış yapılmamış mıdır? Hem de ne yanlışlar yapılmıştır. Bizzat ben bu sıkıntılara maruz kalmış, belediye başkanlığı zorla elinden alınmış cezaevine girmiş bir insanım.

*Gençler, Erdoğan'a Başkan Erdoğan sloganlarıyla seslendi

Şimdi buradan bir müjde veriyorum. Diyarbakır'ın Ergani ve Bismil ilçelerine bu yıl içerisinde, Silvan ve Çermik ilçelerine önümüzdeki yıl doğalgazı veriyoruz.Biz doğalgaz hizmeti getiririz PKK gelir bombalar. Bunlar hain hain. Bunlar benim Kürt kardeşlerimi temsil ediyor olamaz. 


Diyarbakır’da geniş güvenlik önlemleri
Kayyumlar atandı, her yer değişmeye başladı. Bölgede her yerde tarihi eser olduğu için çalışmalar biraz ağır ilerliyor. Sur'u bölgemize yakışır bir hale getirmek istiyoruz. 

Diyarbakır neden turizmde patlama yapmasın? Terör olursa buraya turist değil ajan teröristler geliyor. Onlar mikserdir mikser. 

Diyarbakır ithalat ve ihracatıyla maalesef Türkiye'nin 65. iehri Diyarbakıra böyle bir sıralama yakışır mı? Bölücü terör örgütü ülkemizin baş düşmanıdır. Sizleri bölücü terör örgütünden kurtarmaya kararlıyız. Buna hazır mıyız? Kimsenin siyasi iradesini rehin alamayacaklar.

Artık devletin içinde sizi örgütün içine atacak kimse kalmadı. Devletimiz askeri, polisi, korucusuyla tüm kamu görevlileri sizlerin yanındadır.

Bizim muhattabımız sizsiniz, sizden başkası yok. Başbakanlığımda Kürtçe yayın serbest oldu.Biz özgürlüklerin teminatıyız be. Bütün bu haklar size ana sütünüz gibi helaldir. 

Kendini Kürtlerin temsilcisi olarak tanıtan bir parti Diyarbakır sokaklarında kendileri gibi düşünmeyen insanların katledilmesine ses çıkarttı mı? Ölen Kürt öldüren de Kürt. 

Bizim arkamızda PKK, PYD var deyip milleti tehdit ettiler. Kimse bu ülketi bölmeye, parçalamaya kalkamayacak. Devletin imkanlarını terör örgütlerine verdiler. 

80 milyon insanımızla tek millet demeye devam edeceğiz.Vatanımızı böldürmeyiz. Kimse topraklarımızı bölemez. 

Devlerimizi PKK'ya, PYD'ye, FETÖ'ye teslim etmedik, etmeyeceğiz. Oy sandıkları ile mermi sandıklarının yerlerini değiştirenlerin devri sona eriyor. Gençler parlamentoya girmeye var mısınız? Onlar Kandil'e gönderiyor, biz sizi parlamentoya çağırıyoruz. Kılıçdaroğlu'nun dediklerine bakmayın. Kişi başına düşen milli gelir 11 bin dolar.

Ben hayır diyene terörist demiyorum.

Siyasetçinin şii ihya etmektir, hizmet etmektir. Halkın ve Hakkın rızasını kazanmaktır. Siyasetçinin silahla, provokasyonla işi olmaz. Devletin parasını Kandil'e gönderenle işimiz olmaz. 

16 Nisan aydınlık yarınlarımız için bir adım olsun. Kapı kapı dolaşacağız, korkmak yok.