29 Ekim Cumhuriyet Bayramı, tüm yurtta olduğu gibi Siirt, Batman ve Şırnak’ın Silopi ilçesinde de coşkuyla kutlandı.
Siirt
Siirt’te Cumhuriyet’in kuruluşunun 93’üncü yıldönümü nedeniyle valilik önünde tören düzenlendi. Tören, Vali Mustafa Tutulmaz, Garnizon Komutanı Piyade Albay Selçuk Yavuz ve Belediye Başkan Vekili Zekeriya Çığır’ın kortej aracıyla vatandaşları selamlamasıyla başladı. Günün anlam ve önemine ilişkin konuşma yapan Vali Tutulmaz, Cumhuriyetin kardeşlik üzerine inşa edilmiş bir ortak değerler bütünü olduğunu söyledi. Tutulmaz, "Milletimizin aynı coşku ve duygu ile tek vücut olarak birleştiren cumhuriyetimizin kurucusu büyük önder Atatürk’ü ve onun silah arkadaşları ve vatanı için canlarını veren tüm aziz şehitleri rahmetle anıyorum. Yüce meclisimiz bundan 93 yıl önce Atatürk önderliğinde ’egemenlik kayıtsız şartsız milletindir’ ilkesi ile devletin ve rejimin temelini oluşturmuştur. Milletimizin çağdaş ve muasır medeniyete ulaşması için de önemli adımlar atmıştır" dedi.
Tören, dereceye giren öğrencilere ödüllerinin verilmesi ve Cumhuriyet konulu şiirlerin okunmasıyla devam etti.
Batman
Batman’da 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı nedeniyle valilik önünde tören düzenlendi. Saygı duruşunda bulunulup, İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başlayan törende, Vali Ahmet Deniz ve Belediye Başkan Vekili Ertuğ Şevket Aksoy, vatandaşların bayramlarını kutladı. Törende konuşan Vali Deniz, hainlerin Türkiye’ye boyun eğdiremeyeceğini vurguladı. Tören, halk oyunları gösteri ve yarışmalarda dereceye giren öğrencilere hediyelerinin verilmesiyle sona erdi.
Şırnak
Şırnak’ın Silopi ilçesinde ise çelenk sunma etkinliği düzenlendi. İlçe kaymakamlık binası önünde düzenlenen törene, Silopi Kaymakamı ve Belediye Başkanı Savaş Konak, 172’nci Zırhlı Tugay Komutanı Tuğgeneral Bülent Temizer, Silopi Cumhuriyet Başsavcısı Yusuf Durgut, İlçe Emniyet Müdürü Naci Avşar, Milli Eğitim Müdürü Bülent Dayanan, vatandaşlar ve öğrenciler katıldı. Tören, Atatürk büstüne çelenklerin sunulmasının ardından yapılan konuşmalarla sona erdi.