Kente istihdamı artırmak ve yurttaşları üretime katmak için çalışmalarını sürdüren Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi, Menengiç Ağacından Fıstık Üretme Projesi kapsamında Kulp ilçesinde göz aşısı çalışmalarına başladı.
Menengiç ağacından fıstık üretmek için gerekli araştırmaları yapan ve altyapı çalışmalarını tamamlayan Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Yerel Ekonomiyi Güçlendirme Daire Başkanlığı, Menengiç Ağacından Fıstık Üretme Projesi için pilot bölge olarak Kulp, Lice ve Dicle ilçelerini belirledi. Kulp ilçesi Ayhan Mahallesi’ne giden ekipler, burada menengiç ağaçlarına göz aşısı yaptı. Üç ilçede bir ayda toplam 10 bin menengiç ağacı aşılanacak.
“MEVSİMLİK TARIM İŞÇİLİĞİNİ BİTİRMEYİ HEDEFLİYORUZ”
Menengiç Ağacından Fıstık Üretme Projesi hakkında bilgi veren Yerel Ekonomiyi Güçlendirme Daire Başkanlığı’ndan Ziraat Mühendisi Gülbahar Bozarslan Tunç, kırsal ilçelerde bulunan yabani ağaçlara yönelik aşılama çalışmalarına başladıklarını belirterek, menengiç ağacına fıstık, meşe ağacına ise kestane aşıladıklarını söyledi. Tunç, meşe ağacından kestane üretmeye geçen sene başladıklarını ve aşıların tuttuğunu anlattı. Tunç, Proje kapsamında Kulp’un Ayhan, İnkaya, Salkımlı, Konuklu, Lice’nin Yünlüce, Daralan ve Dicle’nin Kurşunlu mahallelerini pilot bölge olarak seçtiklerini ve çalışmaların buralarda sürdürüleceğini kaydetti. Aşılama çalışmalarının bir ay devam edeceğini ifade eden Tunç,10 bin ağaca 18 bin göz aşısı yapılacağını açıkladı. Tunç, “Proje ile yabani ağaçları ekonomiye kazandırarak kırsalda yaşayan ve ekonomik olarak sıkıntı çeken, büyük çoğunluğu mevsimlik tarım işçisi olan nüfusa ekonomik kazanımlar elde ettirerek mevsimlik tarım işçiliğini bitirmeyi hedefliyoruz” dedi.
Ayhan Mahallesi’nde oturan Cemal Çiçek ise Büyükşehir Belediyesi’nin çalışmasından çok memnun olduklarını belirterek, mahallede bulunan yaklaşık 3 bin menengiç ağacının aşılanmasını istediklerini söyledi.