Dicle Elektrik Dağıtım’ın tarımsal sulama yapan çiftçilerin sayaç takması için başlattığı kampanyanın bitmesine 4 gün kalırken, bir gurup Şanlıurfalı çiftçi temsilcileri, sayaç takan Bismilli çiftçilerden deneyimlerini yerinde görmek ve fikir almak için Diyarbakır’a geldi.
Dicle Elektrik Dağıtım Kurumsal İlişkiler Başkanı Neşet Demirbağ, Şanlıurfa İl Müdürü Osman Hondu ile birlikte Şanlıurfa’dan Diyarbakır’a gelen Siverek, Akçakale ve Viranşehirli çiftçi temsilcilerini burada Dicle Elektrik Dağıtım Genel Müdürü Murat Karagüzel karşıladı. Çiftçiler daha sonra şirket yöneticileri ile birlikte, geçen yıl da sayaç taktıran Pamuk Üreticileri Birliği’ni ziyaret etmek üzere Bismil’e geçti.
"SAYAÇ TAKMAKTAN MEMNUNUZ"
Birlik Başkanı Hasan Vural ve birlik üyeleri tarafından karşılanan Şanlıurfalı çiftçiler, Bismil çiftçisinin sayaç deneyimleri ile ürün çeşitliliği hakkında bilgi alırken, su kuyuları, trafolar ve kullanılan dinamolar ile ilgili sorular sordu. Konuk çiftçilerin sorularını yanıtlayan Birlik Başkanı Vural, ilçe çiftçisinin 2013 yılında trafo, 2014 yılında ise dönüm bazlı elektrik aldığını belirterek, "2015 yılında ise sayaç takarak pamuğumuzu, mısırımızı, buğdayımızı suladık. Sayaç takmaktan memnunuz. İlk önceleri sayaç takmakta bizim de ‘acaba ne olur ne edilir, daha fazlamı öderiz, daha eksik mi öderiz’ diye tereddütlerimiz vardı. Ama şimdi, dönüm bazına göre çok daha kardayız. Bu senede yine sayaç takmaya devam ediyoruz. Eski sayaçlarımızı söktüler yeni sıfır sayaç taktılar. Biz buğday sulamamızı da yapacağız. Buğdaydan sonra ya mısırımızı ve pamuğumuzu sulayacağız. Bizim için önemli olan elektriğin kesilmemesi. İsterse devlet bize bedava elektrik versin, ama pamuk sezonunda, mısır sezonunda elektriğimiz kesilirse biz o üründen bir şey alamıyoruz. Sayaca geçince dedik ki ‘sağlıklı elektrik verilirse biz bunu kabul ederiz’. Sağ olsunlar geçen sene sulama sezonunda sağlıklı elektrik verdiler. Arıza ve dalgalanmalardan dolayı yaşanan arızalar dışında elektriğimiz sağlıklı geldi. Kesinti olmadan ürünümüzü çok güzel suladık’’ dedi.
"TARLAMIN BAŞINA GİTMİYORDUM"
Sayaç taktırmadan önce elektriklerinin sık sık kesildiğini de ifade eden Hasan Vural, "Şirketle kavga ediyorduk her gün. Elektriği ise alabildiğine kullanıyorduk. Açık söyleyeyim ben tarlamın başına gitmiyordum 24 saat boyunca. Suyun yarısı boşa gidiyordu. Yani tarlaya giden su 12 saat çalışması gerekirken, 24 saat çalışıyordu. 12 saat de boşa gidiyordu. Sayaca geçince dedik ki ‘arkadaş biz buna para ödüyoruz, bitki ne kadar su istiyorsa, mısır ne kadar su istiyorsa, pamuk ne kadar su istiyorsa o kadarını verelim niye boşuna akıtıyoruz’. Artık boşa su akıtmıyoruz’’ diye konuştu.
"BEDAVA OLUNCA FAZLA SULUYORDUK"
Boşa su akıttıklarında topraklarının da su ile birlikte sürüklendiğini ve çoraklaşmaya başladığını fark ettiklerini de belirten Bismil Pamuk Üreticileri Birliği Başkanı Hasan Vural, "O zaman verimli toprağımız olduğu gibi Dicle’ye kadar gidiyor, tarlamız çoraklaşıyordu. Verim alamıyorduk. Dolayısıyla sayaca geçtiğimiz zaman biz tarlamız ne kadar su istiyorsa onu vermeye başladık. Tasarruf ediyoruz, dolayısıyla paramız boşa gitmiyor. Tasarruf çok önemli. Pamuk 5 - 6, mısır ise 6 - 7 kez su istiyor, ama bedava olunca 12 - 13 kez su veriyorduk. Şimdi mühendislerimiz var, danışmanlarımız var gelip bakıyorlar, ‘ara verin’ diyorlar. Stop ediyoruz, su vermiyoruz. Ne zaman isterse o zaman açıp veriyoruz. Bu yönüyle biz avantaj sağladık’’ şeklinde konuştu.
"ŞİRKET GEREKENİ FAZLASI İLE YAPACAK"
Konuk çiftçiler ile görüşen Dicle Elektrik Dağıtım Genel Müdürü Murat Karagüzel de dönüm bazına göre sayaç takmanın daha avantajlı olacağına dikkat çekti. Karagüzel, "Mühendis çalıştırıp daha teknik sulama yapacaksın ve ürününü daha teknik kaldıracaksın. Biz araziye çıktığımız zaman bütün köy yolları su içerisindeydi, arabalarımız batıyordu. Sayaçla sulama yaptığınız zaman bunu yapmayacaksınız. Önceden suyu salıyordunuz, şimdi öyle yapmayacaksınız. Belki 5 günde bir sulama yapacaksınız ama kontrollü yapacaksınız’’ dedi.
Karagüzel, şirket olarak sayaç taktıran çiftçilerin sağlıklı ve kesintisiz elektrik enerjisi alabilmeleri için ne gerekiyorsa fazlası ile yapılacağını da ifade etti.
Görüşme sonunda Şanlıurfalı çiftçilerin ikna oldukları ve sayaç taktırmaları konusunda temsil ettikleri diğer çiftçiler ile görüşecekleri öğrenildi. Bu arada, objektiflere sayaç takmayı kabul eden çiftçiler ile Dicle Elektrik yöneticileri arasında ilginç kutlamalar takıldı.