Diyarbakır Valiliği ve Dicle Üniversitesi’nce düzenlenen “Uluslararası Diyarbakır Sempozyumu” başladı. Sempozyumun açılış konuşmasını yapan Vali Hüseyin Aksoy, kentin cazibe merkezi olma yolunda önemli mesafeler alacağını vurguladı.
Diyarbakır Valiliği ve Dicle Üniversitesi’nce ortaklara düzenlenen “Uluslararası Diyarbakır Sempozyumu” başladı. Sempozyumun Dicle Üniversitesi Kongre Merkezi’ndeki açılışına, Vali Hüseyin Aksoy, AK Parti Diyarbakır Milletvekili Galip Ensarioğlu, Eski Bakan Abdulkadir Aksu, Dicle Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Talip Gül, İlahiyatçı Prof. Dr. Nihat Hatipoğlu, işadamı Nihat Özdemir, Diyarbakırlı sanatçılar Erkan Petekkaya ve İzzet Yıldızhan ile öğrenciler ve çok sayıda vatandaş katıldı.
“Diyarbakır kadim bir şehir”
Sempozyum Vali Aksoy’un açılış konuşmasıyla başladı. 33 medeniyete ev sahipliği yapmış Diyarbakır’ın 13 bin yıllık geçmişiyle kadim bir şehir olduğunu belirten Aksoy, “Unesco Dünya Kültür Mirası listesinde yer alan Diyarbakır Surları hem eskilik hem de yükseklik bakımından dünyadaki kaleler arasında ilk sırada yer almaktadır. Her adımda tarihinin derinliklerini keşfedeceğiniz İçkale bu şehrin en önemli hafızasıdır. Peygamber türbeleri ve sahabe kabirleri, İslam dininin 5. Harem-i Şerifi olarak adlandırılan Ulucami’si, farklı inançlara ait mabetleri, Ergani, Bismil ve Silvan’daki arkeolojik alanları ile tüm zamanların ve günümüzün önemli bir inanç ve kültür merkezi konumundadır. Bu tarih ve kültür zengini şehrimizi daha da geliştirmek ve vatandaşlarımızın yaşam kalitelerini, sosyal ve ekonomik konumlarını daha iyiye götürmek ve istihdamı arttırmak için devletimiz Diyarbakır’a özel önem vermektedir” dedi.
”Diyarbakır önemli bir mesafe alacak”
Başbakan Binali Yıldırım tarafından açıklanan Doğu ve Güneydoğu Yatırım ve Destek Hamlesi ile Diyarbakır’ın bir cazibe merkezi olma yolunda önemli bir mesafe alacağına olan inancının tam olduğunua dikkat çeken Vali Aksoy, şunları kaydetti:
“Diyarbakır son 14 yıl içerisinde 26 milyarı aşan yatırım ve devam etmekte olan yatırımları da 4 milyar olarak ön gördüğümüzde 30 milyarı 14 yıl içerisinde alan bir şehir. Şehrimizde 6 bin kişilik istihdamıyla organize sanayi bölgemizin yeni geliştirme alanındaki alt yapı çalışmaları tamamlanmak üzere ve mevcut organize sanayi bölgemizi genişletmek adına çalışmalarımızı da bir taraftan yürütüyoruz. Tekstil ihtisas organize sanayi bölgemizi kurduk ve bunun şu an imar çalışmaları devam ediyor. Önümüzdeki süreçte alt yapısının ihale edilmesi de inşaatlarının da tamamlanmasıyla bölgemizin ekonomik gelişmesine de önemli bir katkı sunacaktır. Diyarbakır önemli bir tarım şehri. Burada üretilen ürünlerin de işlenmesi de büyük önem taşıyor. Bu anlamda Diyarbakırımıza Gıda İhtisas Sanayi Bölgesi yapma ile ilgili çalışmaları da başlatmış bulunuyoruz” diye konuştu.
“Diyarbakır halkına teşekkür ediyorum”
15 Temmuz darbe girişimine ve bölgede yaşanan terör olaylarına destek olmayan Diyarbakır halkına teşekkür eden Vali Aksoy, şunları kaydetti:
“Ülkemizin ve bölgemizin istikrar, huzur ve güvenini hedef alan 15 Temmuz hain darbe girişimi gecesinde Diyarbakır milli iradeye sahip çıkmış ve sokaklarda demokrasi nöbeti tutmuştur. Bu duruşlarından dolayı Diyarbakır halkına tekrar teşekkür ediyorum. Ayrıca milli birlik ve kardeşliğimizi hedef alan terör olaylarına son dönemde Diyarbakır halkı destek olmamış, prim vermemiştir. Terör örgütüyle arasına mesafe koymuştur. Bütün kışkırtmalara rağmen teröre destek vermeyen Diyarbakır halkına tekrar teşekkür ediyorum.”