Federal Ekonomi ve Enerji Bakanı Sigmar Gabriel’in eski kömür santrallerini emisyona göre vergilendirme düşüncesine KRV’den sert tepki geldi. KRV Başbakanı Hannelore Kraft, yeniden düzenlensin derken ana muhalefet lideri Laschet kararı eyalete suikast olarak niteledi. Kömür santrali işletmecisi RWE ise 100 bin kişinin işsiz kalacağı uyarısında bulundu.

Federal Ekonomi ve Enerji Bakanı Sigmar Gabriel’in eski kömür santrallerine sert önlem alma düşüncesi Kuzey Ren Vestfalya (KRV) eyalet yönetimini ve muhalefeti birbirine kenetledi. 2020 yılındaki havadaki karbondioksit emisyonunu istenilen seviyeye düşürmek için eski kömür santrallerinin gerekirse emisyon düzeyine göre ayarlanmış para cezası uygulanması fikrine branş yetkilileri ile siyasiler hep bir ağızdan karşı geldi. Kömür üretiminin Almanya’daki merkezi konumunda ki KRV’de kömür işletmeci enerji şirketlerinin önde gelenlerinden RWE’de bu düşünceye tepkisiz kalmadı.

RWE, bu düşüncenin gerçekleşmesi durumunda 30 bini kömür, 70 binide kömürden beslenen yan sanayi olmak üzere toplam 100 bin kişinin işsiz kalacağı uyarısında bulundu. Ayrıca bu branşta çalışan onlarca orta ölçekli işletmenin bundan zarar göreceği ve kapısına kilit vurabileceği açıklandı.

‘Bu düşünce enerji eyaleti KRV’ye suikasttır’
KRV’deki iktidar ile ana muhalafet partisini de aynı çizgide buluşturan kararla ilgili SPD Genel Başkan Yardımcısı ve KRV Başbakanı Hannelore Kraft, Gabriel’in planını ayrıntılı şekilde inceleyip tekrar gözden geçirilmesini isteyeceklerini bildirdi. Kraft “KRV için durum belli: Ruhr Havzası’ndaki ve yoğun enerji kullanan sanayideki iş yerleri muhafaza edilmelidir.” açıklaması ile kendileri için önemli olan noktaya işaret etti.

Ana muhalefet partisi lideri Armin Laschet’te aynı konuda Federal Enerji Bakanına bir mektup yazarak tepkisini dile getirdi. Laschet bu düşüncenin ‘Enerji eyaleti KRV’ye bir suikast’ olduğu fikrini savundu. Bu düşüncenin hayata geçmesinin KRV’deki tüm kömür santrallerinin cezalandırılması anlamını taşıyacağını iddia eden Laschet, on binlerce çalışanan işsiz kalacağı uyarısında bulundu. KRV Ekonomi Bakanı SPD’li Garrelt Duin’de federal meslektaşları ile yakın irtibatta olduğunu açıklayarak, eyaletin menfaatlerinin dikkate alınacağını söyledi.