Nepal’de geçen hafta meydana gelen ve şu ana kadar 7 bin 400 kişinin öldüğü 7,9 büyüklüğündeki depremde 101 yaşındaki bir adam, yıkılan evinin enkazından sağ olarak kurtarıldı.

Ayak bileği ve ellerinden hafif yaralı şekilde kurtulan Funchu Tamang’ın helikopterle hastaneye kaldırıldığı ve sağlık durumunun iyi olduğu belirtildi. Tamang’ın başkent Katmandu’ya 80 kilometre uzaklıktaki Nuwakot’s Kimtang köyünde bulunan evi, deprem sırasında yıkılmıştı.

Polis ayrıca depremin şiddetli vurduğu Sindhupalchowk bölgesinden de Pazar günü 3 kadını sağ olarak kurtarmıştı. Yetkililer, depremde yıkılan çok sayıda köy olduğu ve bunlara henüz ulaşamadıklarını, artçıların devam ettiğini ve ölü sayısının artacağını ifade etti.

Maliye Bakanı Ram Sharan Mahat, ülkesinin yeniden inşası için yüz milyonlarca dolarlık yabancı yardım çağrısı yaptı. Mahat, arama ve kurtarma ekiplerinin dağlık bölgelere ulaşmasıyla birlikte ölü sayısında hızlı bir artış gözlenebileceğini de ifade etti.

Bu arada salgın hastalık riskinin arttığı Napal’e, ABD ve Çin hava kuvvetlerine ait kargo uçakları ulaştı.

TARİHİ ESERLERİN YAĞMASINDAN KORKULUYOR

Öte yandan, arkeologlar Nepal'e gidip, durum tespiti yapıyor. Depremde yıkılan ya da zarar gören bir çok tarihi eserin yok olduğu belirtiliyor. Tarihi eser kaçakçılığı tehlikesi olduğunu söyleyen yetkililer, yedinci yüzyıldan kalma bazı heykellerin depremde yıkılmadığını; ancak bunların talan edilme tehlikesi olduğunu kaydediyor. Bazı yerel halk da özellikle ibadethanelerdeki heykelleri korumak için gece gündüz nöbet tutuyor.

25 Nisan’daki depremde 36 bölgedeki 575 okulun tamamen yıkıldığı, 969 okulun da kısmen zarar gördüğü açıklandı. Ayakta kalan okulların yüzde 90’ının da depremzedelere hizmet verdiği ifade edildi.
Bu arada 70’e yakın Ukraynalının da Nepal’den tahliye edilmeyi beklediği bildiriliyor.

ÖLÜ SAYISI 7 BİN 365’E ÇIKTI, YARALI SAYISI 14 BİN 366 OLDU

Nepalli yetkililerin açıklamasına göre, bugün itibariyle depremdeki ölü sayısı 7 bin 365’e, yaralı sayısı da 14 bin 366’a çıktı. Birleşmiş Milletler’e (BM) göre, depremde 600 bin ev zarar gördü. BM ve diğer uluslararası organizasyonlar, depremde zarar görenlere yardım için 415 milyon dolarlık yardım çağrısı yaptı.

Nepal’deki depremde Cumhurbaşkanı Ofisi, Nepal Ordusu Karargahı ve Yargıtay dahil olmak üzere birçok devlet ofisi kısmen tahrip oldu.

Nepal Milli Eğitim Bakanlığı tarafından yapılan ön değerlendirmede, 4 bin 500 hükümet ve okul binalarının ciddi zarara uğradığı da ifade edildi.

Yerel sağlık yetkilileri de yaklaşık 50 uluslararası ve Nepal sağlık ekiplerinin afetten etkilenen bölgelere gönderildiğini söyledi.