Almanya’ya gelen mülteci akını kadar, hakkında sınır dışı kararı verilmiş göçmenlerin gönderilememesi de büyük sorun teşkil ediyor. Ülke genelinde geçici oturumla (Duldung) kalan yaklaşık 190 bin kişi hakkında sınır dışı kararı verileceği belirtildi.

Geçtiğimiz yıl Almanya’yı terk edenlerin sayısının ise yaklaşık 11 bin kadar olduğu ifade edildi. Bild’in haberine göre geçtiğimiz yıl Sachsen eyaletinde 4 bin 913 iltica başvurusu reddedildi. Bu kişilerden ise sadece 812’sı Almanya’yı terk ederken, 595 kişi de uçak bileti alındığı halde o saatte havalimanına gelmeyerek izini kaybettirdi.

CDU’lu Sachsen İçişleri Bakanı Markus Ülbig, yıl sonuna kadar ülke genelinde sınır dışı kararlarının artacağını ileri sürerek, Almanya genelinde şu an için 190 bin 641 kişi hakkında hemen uygulanmak üzere sınır dışı kararı verileceğini söyledi. İltica başvurusu yapan on binlerce kişinin geçici oturumla kaldığı belirtildi. 138 bin kişi ise 'Duldung' olarak nitelendirilen izinle kaldığı, bu kişilerin birçoğunun hastalık veya başka sebeplerden dolayı seyahat engeli olduğu kaydedildi. Öte yandan federal hükümet, Afganistan’dan gelen sığınmacıları da geri göndermeye hazırlanıyor. Bu zamana kadar genel olarak Afganistanlı sığınmacılara kalma hakkı tanınıyordu.