Fransa'da iktidar partisi milletvekili Malek Boutih, 2017 yılında düzenlenecek cumhurbaşkanlığı seçimlerini aşırı sağ parti Ulusal Cephe (FN) lideri Marine Le Pen'in kazanmasının büyük olasılık olduğunu söyledi.

Fransız haber kanalı BFM'e konuşan Boutih, "Söylemeye cesaret edemiyorum ama bugünkü durumu göz önüne alırsak 2017'de Marine Le Pen'in seçimi kaybetme ihtimalini göremiyorum." ifadelerini kullandı. Fransa'daki politik krizin Le Pen'i ön plana çıkardığını savunan milletvekili, korkusunun 2017'de solun kaybetmesi değil cumhuriyet değerlerinin kaybolması olduğunu söyledi. Marine Le Pen'in cumhurbaşkanı olma ihtimalinin yüksek olduğunu savunan iktidar partisi milletvekili, bundan sonra politikalarda yapılacak ufak değişikliklerin de Le Pen'i durdurmaya yetmeyebileceğini savundu. Esonne milletvekili, cumhurbaşkanlığı seçimlerinde Sosyalist Parti'nin (PS) adayının da ya Cumhurbaşkanı François Hollande ya da Başbakan Manuel Valls olacağını iddia etti.

CUMHURBAŞKANLIĞI SEÇİMLERİNİN PROVASINDA AŞIRI SAĞDA OY PATLAMASI

Son gerçekleştirilen anketler, cumhurbaşkanlığı seçimlerinin provası olarak görülen Aralık ayındaki bölgesel seçimlerde de aşırı sağ partinin oylarını artıracağını ortaya koydu. Nord-Pas-de-Calais-Picardie bölgesinden aday olan FN lideri Marine Le Pen'in seçimin ilk turunu yüzde 42 ile önde tamamlayacağı belirtildi. Le Pen'in en yakın rakibi merkez sağ blokun adayı Xavier Bertrand yüzde 25 oy elde ederken, iktidardaki Sosyalist Parti'nin (PS) adayı Pierre de Saintignon ise ankette yüzde15 ile 3'üncü sırada kaldı. Seçimlerin ikinci tura kalması durumunda da Le Pen'in yüzde 39 ile ipi göğüsleyeceği aktarıldı.

Marseille, Nice, Toulon, Aix-en-Provence ve Avignon şehirlerini içine alan Provence-Alpes-Côte d'Azur bölgesinde de aşırı sağ partinin adayı Marion Marechal-Le Pen'in diğer adaylardan daha önde olduğu kaydedildi. Fransa'nın kişi başına düşen milli hasıla oranında ikinci sırada yer alan bölgesinde Le Pen, yüzde 36 ile ilk sırada yer aldı. Ankette, ikinci sırada ise yüzde 32 ile merkez sağ blokun adayı Nice Belediye Başkanı Christian Estrosi yer aldı. 4,9 milyon kişinin yaşadığı bölgede seçimlerin ikinci tura kalması durumunda ise Le Pen'in yüzde 37 ile ilk sırada yer alacağı iddia edildi.

Fransa'da bölgesel seçimlerin ilk turu 6 Aralık, ikinci turu ise 13 Aralık'ta gerçekleştirilecek.